Als Eus van Someren de hele nacht wakker heeft gelegen, spreekt hij zichzelf de volgende ochtend weleens toe. Zeker, het voelt alsof hij geen minuut is weggedommeld, maar waarschijnlijk heeft hij in werkelijkheid meer geslapen dan hij denkt.
Het lijkt er namelijk op dat wakker liggen en slapen samen kunnen gaan. Het ene deel van het brein kan druk zijn met piekeren, terwijl het andere deel slaapgolven vertoont op de EEG-meting. Het is een van de verrassende inzichten die Van Someren en zijn onderzoeksgroep de afgelopen jaren hebben opgedaan.
Al meer dan dertig jaar doet de 62-jarige hoogleraar onderzoek naar slaap en – vooral – slapeloosheid. Dat doet hij hoofdzakelijk aan het Nederlands Herseninstituut waar hij leiding geeft aan zijn eigen in slaap gespecialiseerde onderzoeksgroep. Daarnaast onderzoekt hij slaap als bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit en het Amsterdam UMC.
Van Someren en zijn collega’s hebben een onderzoek opgezet. Mensen met een angststoornis die op de wachtlijst staan voor een behandeling, kunnen zich aanmelden bij het slaapregister, een onlineplatform voor slaaponderzoek van het Herseninstituut. Van Someren: ‘In het onderzoek kijken we naar de rol van slaap in hun behandeling voor angst. Wie beter slaapt heeft ook meer profijt van een behandeling, is de gedachte.’
Het hele artikel is te lezen in de Volkskrant
Onderzoek Betere nachten, betere dagen
In het onderzoek ‘Betere nachten, betere dagen’ wordt onderzocht wat het effect is van een digitale slaap interventie. Dokter Bosman levert een bijdrage aan dit onderzoek door alle volwassen cliënten die in zorg komen bij Dokter Bosman te informeren over deze studie. Het onderzoek wordt bij Dokter Bosman begeleid door Sylke Toll. Het onderzoek wordt gedaan door Prof.dr. Eus van Someren leidt de Slaapgroep aan het Nederlands Herseninstituut, en is Hoogleraar bij de VU en Amsterdam UMC en dr. Jaap Lancee, Universiteit van Amsterdam, is Universitair Docent en GZ-psycholoog.
bron: vk.nl