(c) Martha Wagteveld

Jasper Wagteveld is ervaringsdeskundige bij het Autisme Kenniscentrum in Zwolle. Zijn partner Martha Wagteveld (48) vertelt in het AD van 2 maart hoe je daar eigenlijk als partner mee om gaat.

Elke persoon heeft een gebruiksaanwijzing

„Ik heb heel veel boeken gelezen over autisme en relaties met mensen met autisme, maar die geven toch vaak een negatief beeld. En dat past niet bij Jasper. Hij is heel charmant, lief en attent”, zegt Wagteveld die negen jaar samen is met haar man Jasper, samen hebben ze een zoontje (5). Volgens Wagteveld heeft elke persoon een gebruiksaanwijzing. Bij haar man was het een iets uitgebreider leerproces om te ontdekken wat goed werkt. Wagteveld vindt het fijn dat het beeld over autisme de laatste tijd diverser wordt en de maatschappij en media in zien dat er niet één soort autist is.

Impact op dagelijks leven

Het autisme van Jasper heeft impact op hun dagelijks leven. „Jasper noemt zichzelf een flexibele autist, maar dat is wel alleen zo als dingen gaan zoals hij ze heeft gepland. Als onverwachts een van zijn plannen niet doorgaat dan krijgt hij een soort kortsluiting. Dat zorgt soms voor irritatie waardoor ik juist flexibeler moet zijn.” En waar Wagteveld soms erg geëmotioneerd kan zijn, is Jasper wat koeler in het uiten van zijn emoties. „Hij heeft veel emoties maar hij kan ze beter parkeren. Ik moet bij hem niet aankomen met geklaag, daar heeft hij weinig tolerantie voor. Hij wil dan op zoek naar een oplossing.”

Iedereen is anders

Wanneer je wordt geboren met autisme verwerken je hersenen alles wat je ziet, hoort, voelt en ruikt op een andere manier. Bij het Autisme kenniscentrum vinden we het belangrijk de positieve aspecten te belichten. Wij stimuleren de talenten en helpen hen en hun omgeving omgaan met dat waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen. Dat doen wij met een persoonlijke aanpak. Het volledige artikel kun je hier lezen.

bron: AD

Meer over: Autisme, Autisme Kenniscentrum, Nieuws
Bijgewerkt: 2 maart 2022