Werkstress: vooral jongeren lopen risico

Uit cijfers van het CBS en TNO blijkt dat er in 2014 meer medewerkers met werkstress zijn dan in de jaren daarvoor. In 2014 had 14,6% van alle werknemers last van burn-out klachten.

De groep werkenden met een leeftijd tussen de 25-35 jaar loopt het meeste risico om werkstress te ervaren, namelijk 16,6%. De werknemers met een flexibel arbeidscontract in dezelfde leeftijdscategorie blijken hier nog meer last van te hebben namelijk 19%.

Minister Asscher van Sociale Zaken zegt het belangrijk te vinden dat er over wordt gesproken tussen werkgever en werknemer. Het moet voor werknemers geen obstakel zijn om hierover met de werkgever in gesprek te gaan. Werkgevers moeten zorgen voor een open houding waardoor de drempel erg laag is. Zoals de cijfers aantonen is werkstress een serieus probleem dat besproken en aangepakt moet worden. Als de werkstress te hoog en/of te lang duurt dan kan dit resulteren in een burn-out.

Een burn-out wordt gekenmerkt door veel piekeren, slecht slapen, een verminderde lichaamsconditie, een energie-dip, onzekerheid en overgevoelig voor de kleinste dingen. Als teveel werkstress zich uit in een burn-out dan wordt dit gezien als een uitputtingsreactie van het lichaam en de geest. Omdat het lichaam voortdurend in een te hoge versnelling heeft gepresteerd raakt zowel het lichaam als de geest naar loop van tijd compleet uitgeput.

Het duurt vaak lang om helemaal te herstellen van een burn-out en dit heeft zeker grote gevolgen voor de jongeren.

Bron: nu.nl

 

 

 

Meer over: werk
Bijgewerkt: 4 augustus 2015