Wanneer iemand in jouw omgeving kampt met een angststoornis, wil je diegene graag steunen. Maar hoe doe je dat zonder hem of haar per ongeluk te kwetsen? Deze 5 tips helpen:
“Kun je meer vertellen wat je voelt?”
Geef diegene de kans om openlijk te praten over zijn of haar ervaring. Vraag hoe hij of zij zich voelt. Zo leer je diegene beter te begrijpen. Luister aandachtig en wees oprecht geïnteresseerd.
“Dat moet heel moeilijk voor je zijn”
Je wilt graag iemand helpen, maar soms heeft diegene alleen een schouder nodig. Begrip tonen is belangrijk voor iemand met een angststoornis. Het geeft het gevoel dat hij of zij niet alleen tegen de angst moeten vechten. Dat werkt vaak kalmerend.
“Ik vind het heel vervelend dat je dit moet doormaken.”
Bij een angststoornis horen paniekaanvallen. Een paniekaanval is niet alleen mentaal, maar ook fysiek zwaar. Benader diegene niet met bezorgdheid maar met sympathie, dat werkt het meest effectief. Een paniekaanval kan ook voor de omgeving heel beangstigend zijn, weet dat het weer overgaat. Paniek om iemands paniek helpt niet. Wees daarom sympathiek in plaats van bezorgd.
“Dit is niet jouw schuld”
Probeer niet te luchtig te doen over iemands angststoornis, maar ga ook niet helemaal mee in iemands lijden. Begrip tonen en erkennen betekent niet dat je iemands angsten een onderkomen hoeft te geven.
Stilte
Het allerbelangrijkste is dat je iemand kunt steunen. Maak tijd vrij om naar iemand te luisteren. Iemand met een angststoornis heeft vaak al genoeg aan een luisterend oor.
Dokter Bosman
Dokter Bosman is er voor mensen die kampen met een angststoornis. Omdat een angststoornis vaak een groot effect heeft op iedereen in de omgeving, is Dokter Bosman er ook voor vrienden en familie. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.
Bron: mynd.nu