vliegangst
Vliegangst of de angst om te vliegen is een zeer vervelend verschijnsel. Misschien ken je het gevoel; zodra je het vliegtuig instapt staat het zweet in je handen, staan je spieren strak gespannen en maakt je hartslag overuren. Een gevoel dat pas weggaat wanneer het toestel weer veilig is geland.

Vliegangst, één op de drie luchtreizigers hebben er in meer of mindere mate last van. Je bent dus niet de enige. Gelukkig zijn er tips die ervoor zorgen dat je zo ontspannen mogelijk kunt vliegen.

Vliegangst tip 1: Drink geen cafeïne of alcohol

Drink voorafgaand en tijdens de vlucht zo min mogelijk koffie of energiedrankjes. Eet zo min mogelijk producten met suiker. Cafeïne en suiker stimuleren de afgifte van stresshormonen en kunnen leiden tot bloedsuikerschommelingen. Ook uitdroging verergert de boel, dus drink meer water. Wees ook voorzichtig met alcohol. Alcohol werkt niet altijd angstdempend, het kan ook angstaanvallen uitlokken.

Vliegangst tip 2: Let op je ademhaling

Een juiste ademhaling zorgt voor meer ontspanning. Oefen voor de reis op je ademhaling. Adem langzaam in door je neus en blaas je buik daarbij zo veel mogelijk op. Houd dit een aantal tellen vast. Adem dan via je mond weer helemaal uit. Houd hierbij je lippen een beetje op elkaar zodat je wat weerstand voelt. Herhaal dit na zes seconden. Als je dit goed doet, daalt je zuurstofverbruik, neemt je hartslag en spierspanning af, zakt je bloeddruk en ebt je angst weg.

Vliegangst tip 3: Zorg voor afleiding

Stop wat afleiding in je handbagage zoals een goed boek, een puzzelboek, interessante podcast, etc. Als het je lukt om je ergens op te focussen, dan word je automatisch rustiger. Niet forceren, dat werkt vaak het tegenovergestelde.

Vliegangst tip 4: Reserveer een plek voorin het vliegtuig

Als je vliegangst hebt, is turbulentie niet fijn. Die schuddende bewegingen geven je misschien het gevoel dat je in een angstige situatie terecht bent gekomen. Maar voor turbulentie hoef je niet bang te zijn. Turbulentie voor een vliegtuig is wat voor een schip golven zijn: een natuurlijk element dus. Het stijgt of daalt in een verticaal bewegende luchtmassa. Toch eng? Probeer een plek voorin het vliegtuig te reserveren. Voorin is turbulentie vaak minder heftig.

Vliegangst tip 5: Heb vertrouwen

Niet de controle hebben is vaak een belangrijke oorzaak van vliegangst. Maar wist je dat vliegen veiliger is dan autorijden? De kans op een ongeluk is 1 op 11 miljoen. Heb het vertrouwen in deze veiligheid.

Dokter Bosman is er voor jou

Heb jij na het lezen van deze tips nog vragen of heb je behoefte aan een gesprek met een professional die hulp biedt bij jouw vliegangst? Neem contact op met Dokter Bosman. Dokter Bosman is er voor kinderen en volwassenen. Ook voor angsten staan we voor je klaar. Jouw dromen staan voor ons centraal. Ons doel is ervoor te zorgen dat jij een prettiger leven hebt, waarin je je kansen kunt benutten en je talenten kan ontplooien.

Meer over: Angst
Bijgewerkt: 19 juli 2016