De week van de psychiatrie staat dit jaar in het teken van trauma, een onderwerp waar bijna iedereen vroeg of laat een keer mee te maken krijgt. Psycholoog Audrey Buerman van Dokter Bosman behandelt veel mensen met trauma. Ze stelde een top 5 samen van de mooiste boeken over trauma.

Tip 1: Je verleden voorbij, Francine Shapiro 


Francine Shapiro is de grondlegster van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), een behandelmethode die mensen van hun trauma af kan helpen. In dit toegankelijk geschreven boek legt ze uit hoe de methode werkt en hoe je ook thuis, dus zonder de hulp van een psycholoog, EMDR-technieken op jezelf kunt toepassen om nare gebeurtenissen een plek te geven.

Tip 2: Niemandskinderen , Carolien Roodvoets 


In dit boek wordt zichtbaar wat de gevolgen zijn van verwaarlozing en mishandeling in de kinderjaren. Een soms heftig boek voor volwassenen die zelf een onveilige jeugd hebben gehad en voor therapeuten en hulpverleners die met deze groep werken.

Tip 3: Verlamd van angst, Agnes van Minnen

Psycholoog Agnes van Minnen legt in dit boek uit waarom mensen op een bepaalde manier reageren tijdens en na seksueel misbruik. Inzicht in deze overlevingsreacties kan een opluchting zijn en helpen bij de verwerking van het trauma. Ook kan de cirkel van misbruik hiermee worden doorbroken en wordt de kans dat het nog eens gebeurt kleiner.

Tip 4: De jongen die opgroeide als hond , Bruce Perry

Een prachtig geschreven bundel met waargebeurde verhalen van een Amerikaanse kinderpsychiater en een wetenschapsjournalist over beschadigde en getraumatiseerde kinderen. De verhalen over de kinderen zijn ontroerend, vaak schokkend, maar gaan tegelijkertijd over herstel en hoop.

Tip 5: De keuze, Edith Eger

Edith Eger werd als zestienjarig meisje naar Auschwitz gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd, Edith moest voor de beruchte dokter Mengele dansen. De keuze is een prachtig en inspirerend boek van de alweer negentigjarige psycholoog Eger over kracht zoeken in jezelf en je reactie op alles wat er gebeurt in je leven als een keuze te beschouwen.

 

 

 

Bijgewerkt: 12 maart 2018