De #TrueSelfie-weken van NPO zijn achter de rug. Is de missie geslaagd? Depressieve jongeren die zichzelf filmden. Jongeren met suïcidale gedachten die gekoppeld werden aan leeftijdgenoten met een dodelijke ziekte. Radioprogramma’s over depressies en burn-outs op 3FM en FunX. En online nabesprekingen met deskundigen.
Nee, vrolijk was het op verschillende NPO-kanalen sinds begin april allemaal niet. Maar nodig was de aandacht tijdens de #TrueSelfie-weken wel, zo vonden de omroepen: drie op de tien jongeren (16-34 jaar) in ons land worstelen met depressiviteit.
True Selfie
In True Selfie ontmoetten we acht jonge mensen die stappen wilden maken naar een positiever zelfbeeld en beter wilden leren omgaan met negatieve gevoelens. De acht jongeren hadden het lef om zichzelf op de meest kwetsbare momenten te filmen, ook de momenten die we meestal angstvallig voor elkaar verborgen houden. Eens per week kwamen ze bij elkaar om onder leiding van psycholoog Erik Jongman met elkaar in gesprek te gaan.
Op de kaart zetten
„We pakken regelmatig thema’s op waarvan we denken dat ze belangrijk zijn voor onze jonge doelgroep”, zegt Suzanne Kunzeler, netmanager NPO 3 en Zappelin (internet en tv). Over de druk op jongeren dachten we al langer na en zo kwamen we tot de #TrueSelfieweken. Het is goed dat depressiviteit onder jongeren op de kaart wordt gezet.”
Depressie bij jongeren
Eén op de 15 jongeren in Nederland tussen 18 en 24 jaar worstelt met depressies. Zelfdoding is onder jonge mensen doodsoorzaak nummer 1. True Selfie is onderdeel van de #TrueSelfie-weken om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken.
Contact
Wil je meer weten over depressie of heb je een vermoeden van een depressie en heb je hulp nodig? Bij Dokter Bosman kiezen we voor een persoonlijke aanpak. Neem contact met ons op of bel 088 226 76 26.
Kijk voor meer informatie op Trueselfie.bnnvara.nl