Depressie gaat vaak samen met angstklachten en somberheid. De combinatie van deze klachten zijn ongunstig. Mensen met zowel depressie en angstklachten herstellen langzamer, en de behandeling slaat minder goed aan. Roxanne Gaspersz, promovendus aan de VU, heeft hier onderzoek naar uitgevoerd.
Angstige spanning
Recentelijk zijn er nieuwe criteria voor angstige spanning toegevoegd aan de DSM-5, het handboek voor het classificeren van psychische stoornissen. Hierdoor ontstaat er een nieuwe methode om angstklachten vast te stellen bij mensen met depressie. Om te voldoen aan angstige spanning moet iemand voldoen aan ten minste twee van de volgende criteria: zich opgedraaid of gespannen voelen; zich rusteloos voelen; moeite hebben met concentratie door ongerustheid; de vrees hebben dat er iets verschrikkelijks kan gebeuren of het gevoel hebben zelfbeheersing te verliezen.
Het onderzoek
Roxanne Gaspersz heeft onderzoek gedaan naar het symptoom profiel van angstige spanningsklachten in combinatie met depressie.
Dit is geanalyseerd door middel van bestaande data van meer dan duizend mensen van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA).
Hieruit blijkt dat meer dan de helft van de mensen met depressie ook last heeft van angstige spanning. De aanwezigheid van deze angstklachten leidt bij depressieve mensen vaker tot een langzamer, minder goed herstel en chronischer verloop. Maar ook hebben deze mensen meer last van bijwerkingen bij antidepressiva. De aanwezigheid van deze angstige spanningsklachten leidt tot slechtere uitkomsten dan de aanwezigheid van een angststoornis bij depressie.
De juiste behandeling
Angstige spanning in combinatie met depressie lijkt een relevante subgroep te zijn van depressie, die gekenmerkt wordt door slechtere klinische resultaten. Het is hierom belangrijk dat behandelaren letten op angstige spanningsklachten bij depressie, zodat mensen die hier last van hebben een passende behandeling kunnen krijgen, met de aandacht die ze nodig hebben.
Contact
Heb je last van depressieve gedachten en gevoelens ? Beïnvloeden deze gedachten je dagelijkse leven? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.