Hoe vaak check jij je Insta, Facebook, Twitter of LinkedIn? Het klinkt vreemd, maar sociale media kunnen je angstig, eenzaam en depressief maken. Dus geniet, maar Tweet met mate.
Kort geluk
Je nieuwe profielfoto heeft binnen een uur al ’50 duimpjes omhoog’. Je Ted-X-achtige blog op Linkedin laat indrukwekkende statistieken zien. Je grappige foto wordt geretweet door een bekende Nederlander. Social media zorgen voor veel mogelijkheden, geluksmomentjes en connecties. Dankzij social media kunnen we op een laagdrempelige manier contact houden met vrienden, onze zakelijke succesjes delen en de laatste nieuwtjes meepikken.
Overdaad schaadt
Maar overdaad schaadt en dat geldt helaas ook voor social media. Zo zijn er onderzoeken die laten zien dat we zo’n 110 tot 150 keer per dag op onze telefoon kijken. Het gaat daarbij uiteraard om gemiddelden. Dat betekent dat er ook mensen zijn die nog veel vaker hun mobieltje in de hand hebben. Alleen al door het continue checken van onze telefoon, zijn we sneller afgeleid en minder geconcentreerd. Daardoor verstoort de smartphone menig ‘gezellig’ gesprek en soms heeft zelfs onze nachtrust er onder te lijden.
Facebook-jaloezie
Er zijn echter nog schadelijker gevolgen. Social media kunnen je gevoel van eigenwaarde namelijk negatief beïnvloeden. Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen noemen het fenomeen Facebook-jaloezie. Mensen laten meestal alleen het beste van zichzelf zien. Ze delen kortom hun mooiste (gefotoshopte) foto’s, avontuurlijkste vakantieverhalen, de meest intellectuele artikelen die ze lezen, en grappigste anekdotes. Door al deze ‘geweldige’ mensen kunnen andere mensen het gevoel krijgen dat hun leven minder bijzonder, of groots en meeslepend is. Of dat ze minder mooi zijn. Lelijk zelfs. Vooral als je jaloers bent aangelegd, kun je daar last van krijgen volgens de Deense wetenschappers. Ook de Fear of Missing Out (FOMO), dus de angst om leuke dingen te missen, kan een gevolg zijn van te veel uurtjes op social media.
Minder gelukkig en depressief
Als je je eigen geluk gaat afmeten aan dat van anderen, betekent het ook dat je er minder controle over hebt. Een onderzoek dat werd gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology liet zien dat de meeste mensen vinden dat dagelijks Facebookgebruik een negatieve impact heeft op hun welbevinden. Bij sommige mensen gaan de gevoelens nog verder. Zij ontwikkelen angsten, gevoelens van eenzaamheid of krijgen zelfs een depressie. Uit ander onderzoek is gebleken dat de kans op depressie toeneemt, naarmate mensen vaker hun social media gebruiken.
De oplossing is simpel. Minder vaak je Facebook, Insta of Twitter checken. Volgens het Deense onderzoek waren mensen na een weekje zonder Facebook gelukkiger. Ze gaven hun welbevinden ook een hoger cijfer dan de proefpersonen die niet waren gestopt met Facebook.
Contact
Heb je last van depressieve gedachten of gevoelens? Beïnvloeden deze gedachten je dagelijkse leven? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren. Bel 088 226 76 26 of mail.