Niet iedereen die een schokkende gebeurtenis meemaakt, ontwikkelt daarna een trauma. Hersenonderzoek van de Engelse onderzoeker Alison Mary, dat onlangs verscheen in Science, laat zien dat de hersenen van mensen die PTSS ontwikkelen, anders werken dan die van mensen die dat niet doen.

Onderzoek

In 2015 vond er een grote aanslag plaats in de Bataclan in Parijs. Van de overlevenden werkten er 102 mee aan het onderzoek van Mary en haar team. De onderzoekers maakten scans van hun hersenen, en deden hetzelfde bij een controlegroep van 73 mensen. Van de mensen die de aanslagen meemaakten, ontwikkelde ruim de helft een vorm van PTSS.

Afwijking frontale hersengebieden

Uit de scans dat de mensen uit de trauma-groep al vóór de aanslagen een afwijking in de frontale hersengebieden hadden. Die afwijking – een deficit – beïnvloedt de manier waarop de geheugenprocessen in de hippocampus verlopen. Mensen met de afwijking blijken minder goed in staat om bedreigende en beangstigende herinneringen te onderdrukken.

Onderdrukken herinneringen

Het onderzoek ondersteunt de veronderstelling dat het onderdrukken van herinneringen geen goede strategie is bij de behandeling van PTSS. Pogingen om herinneringen te onderdrukken, zorgen namelijk voor een overbelasting van het deel van de hersenen dat toch al niet optimaal functioneert.

Het onderzoek zal waarschijnlijk direct invloed hebben op de wijze waarop PTSS in de toekomst wordt behandeld.

Vermoeden van PTSS?

Worstel jij met post-traumatische stressstoornis (PTSS) en wil je graag in gesprek met een professional? Neem vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: Science

Meer over: Nieuws, Trauma
Bijgewerkt: 19 februari 2020