werkstress

In deze Week van de Werkstress, wordt meer aandacht gevraagd voor stress op het werk. En dat is hard nodig .Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1 in ons land en zorgt niet alleen voor minder werkplezier, maar ook voor behoorlijk veel ziekteverzuim. Vroeg ingrijpen kan veel ellende voorkomen.

Oorzaken werkstress

Werkstress kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een leidinggevende die te hoge eisen stelt, een reorganisatie, een slechte sfeer in de organisatie, karaktereigenschappen als perfectionisme of simpelweg te veel werk in te weinig tijd moeten doen. Werkstress is voor zowel de mensen zelf als werkgevers enorm belastend. Het veroorzaakt 16% van alle ziekteverzuim en kost jaarlijks zo’n twee miljard euro. Door werkstress op tijd aan te pakken of te voorkomen, neemt het verzuim niet alleen af, maar hebben mensen ook veel meer plezier op hun werk en leveren ze beter werk af. Ook wordt langdurige uitval door een burn-out zo voorkomen.

Lichamelijke en psychische klachten

Maar hoe weet je nou of je stress hebt op je werk? Dat is lang niet altijd voor iedereen duidelijk, zeker niet als de werkdruk bijvoorbeeld geleidelijk is opgelopen. Merk je dat je sneller geïrriteerd bent, last hebt van vermoeidheid of lustelozer bent dan normaal, dan zijn dat signalen om serieus te nemen. Langdurige overbelasting op het werk geeft lichamelijke en psychische klachten en kan uiteindelijk resulteren in een burn-out. Helaas komen mensen daar soms pas achter als de man met de hamer er is.

Op tijd aan de bel trekken

Bosman adviseert om alerter te zijn op werkstress en veel eerder aan de bel te trekken. Soms is het lastig om met je werkgever te bespreken dat je te veel werk of stress hebt. Toch is het echt belangrijk om dit op tijd aan te geven. Hou maar in je achterhoofd dat je leidinggevende niets aan je heeft als jij thuis komt te zitten met een burn-out. Misschien helpt het om het eerst met je collega’s te bespreken. Mochten zij ook last hebben van de werkdruk, dan kun je samen het gesprek met je leidinggevende aangaan. Ook vindt Dokter Bosman dat collega’s onderling op elkaar kunnen letten: Merk je dat je collega werkstress heeft? Maak het bespreekbaar. Vaak heeft de omgeving het eerder door dan de persoon zelf.

Zoek hulp

Lukt het je niet om de stress op je werk bespreekbaar te maken of te verminderen? Bespreek het dan zo snel mogelijk met je huisarts. Hoe eerder je ingrijpt, hoe sneller de klachten over zijn. De huisarts kan je eventueel verwijzen naar een psycholoog. Werkstress en burn-out zijn vaak goed te behandelen. Hoe dat het beste kan gebeuren, hangt af van de ernst van je klachten.

Wil je meer weten over werkstress of wil je een gesprek met een professional? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact met ons op of bel 088 226 76 26

Meer over: Burn-out, Nieuws, stress, werk
Bijgewerkt: 17 november 2017