Help, mijn kind heeft een burn-out

burnout_jongeren_nieuwsbericht

Bij een burn-out denken we vaak aan volwassenen die kampen met stress- en vermoeidheidsklachten. Maar ook jongeren zijn steeds vaker gestrest, oververmoeid en opgebrand. Herken je dit als ouder bij jouw kind? Wie weet kun je hem of haar helpen met de onderstaande tips.

Verontrustende cijfers

Maar eerst de cijfers. Ruim 72.000 jongeren onder de 25 jaar zit thuis vanwege arbeidsongeschiktheid. En 85 procent daarvan ervaart stress- en depressieklachten (CBS 2015). Ook grijpen jonge mensen steeds vaker naar psychofarmaca. Zo zijn jongeren tussen de vijftien en negentien jaar in 2015 elf procent meer antidepressiva gaan slikken dan in 2014, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

Tip 1: Leer ‘nee’ te zeggen

Sociale media spelen een grote rol bij de toename van burn-out klachten onder jongeren. Jongeren voelen veel druk om aan alles mee te doen en durven geen ‘nee’ te zeggen. Bang om stom of saai gevonden te worden. Leer je kind om rustmomenten in te bouwen. Heeft je zoon of dochter bijvoorbeeld twee feestjes in één weekend? Laat hem of haar kiezen tussen één feestje en geef aan dat het niet erg is om een keer niet te gaan.

Tip 2: Leg de lat niet te hoog

Stress ontstaat vaak doordat je het gevoel hebt het niet allemaal aan te kunnen. Dit komt bijvoorbeeld door drukte op school of het ondernemen van te veel (sport)activiteiten. Laat als ouder merken dat je tevreden bent met wat je kind al heeft bereikt. Het is niet erg als de cijfers op school een keer wat minder zijn, of dat je minder presteert bij een sportwedstrijd. Je kunt niet altijd een topprestatie leveren.

Tip 3: Zorg voor regelmaat

De meeste mensen functioneren het beste bij een zo vast mogelijk ritme. Veel jongeren vinden dit moeilijk om voor zichzelf te creëren. Ondersteun je kind daarbij door duidelijke regels te maken over het opstaan en naar bed gaan en eet samen op vaste tijden. Als je kind hier in discussie gaat, leg uit dat dit voor zijn of haar eigen bestwil is en dat het zal helpen zich weer beter te voelen.

Neem contact op

Heb je een vermoeden dat jouw kind kampt met een burn-out en wil je graag in gesprek met een professional? Neem vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Bron: GGZnieuws.nl

 

Meer over: Kinderen en Jeugd
Bijgewerkt: 23 maart 2016