Hoe herken je een depressie bij pubers?

depressie

Het programma TrueSelfie maakt psychische problemen bij jongeren bespreekbaar. Volgens Dokter Bosman draagt het programma op een positieve manier bij aan de acceptatie. Jongeren zullen hopelijk eerder hulp zoeken. Maar hoe weet je nu of iets ‘gewoon puberaal gedrag’ is of een depressie?

Bijna iedereen is wel eens een beetje somber, down, chagrijnig of verdrietig zonder overduidelijke reden. Wanneer dit gevoel niet overgaat, en als er niets tegen helpt, dan is er sprake van een depressie. Een depressie komt op alle leeftijden voor en kan zich bij iedereen een beetje anders uiten

Onzekere periode

Bij Dokter Bosman zien we in de praktijk dat een depressie bij jongeren vaak minder makkelijk te herkennen is dan bij volwassenen. De pubertijd, dus ongeveer de periode tussen 12 en 18 jaar, kan door de lichamelijke en emotionele veranderingen een rollercoaster van gevoelens zijn. De veranderingen brengen vaak onzekerheid, angst of schaamte mee. Pubers weten bijvoorbeeld niet goed wat ze met de veranderingen van hun lichaam aan moeten of schamen zich ervoor. Op school moeten ze presteren, nadenken over een eventuele vervolgopleiding of werk en krijgen ze te maken met vriendschappen, verkering en de bijbehorende teleurstellingen en afwijzingen. Kortom, er speelt van alles en dat zie je terug in het gedrag.

Puberaal of depressief?

Het is dan dan ook wel begrijpelijk dat een depressie minder snel wordt opgemerkt door ouders of docenten. Vaak wordt dwars, koppig, opstandig of overgevoelig gedrag gezien als typisch puberaal gedrag. Het is alleen belangrijk om op te letten of het ‘tussen deze puberbuien door’ goed gaat met een jongere. De meeste jongeren kunnen met vallen en opstaan uiteindelijk prima omgaan met de veranderingen en onzekerheden van de pubertijd. Maar als een kind nergens meer plezier aan beleeft, niks grappig vindt, zich steeds meer afzondert of juist voortdurend opstandig is, ga dan het gesprek aan. Ook lichamelijke klachten als verminderde eetlust, slaapproblemen of vermoeidheid komen voor bij een depressie.

‘Neem depressie serieus’

Dokter Bosman adviseert jongeren en hun ouders depressieve klachten en een depressie heel serieus te nemen. Een depressie is niet zomaar een beetje ‘down’ zijn, het is een ziekte. Je kunt ervan herstellen, maar daarvoor is het wel belangrijk dat je snel professionele hulp zoekt. Hoe langer je daarmee wacht, hoe moeilijker de depressie te behandelen is.

Contact

Denk je dat je een depressie of depressieve gevoelens hebt? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies.  Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Meer over: Depressie, Kinderen en Jeugd, Nieuws
Bijgewerkt: 16 april 2018