Wat is mindfulness? Is het zweverig en voor wie werkt mindfulness eigenlijk? Wij geven antwoord op de 5 meest gestelde vragen over mindfulness.
Wat is mindfulness?
Mindfulness betekent letterlijk aandachtig of opmerkzaam. De mindfulness zoals wij het willen omschrijven is: met je aandacht aanwezig zijn in het hier en nu, zonder dat je daar een oordeel over hebt. Je kent het wel; je leest een boek, maar terwijl je leest, ben je met je gedachten ergens anders en heb je na vier pagina’s geen idee wat je gelezen hebt. Of; je presenteert een plan op je werk en dwaalt tijdens het presenteren met je aandacht af naar het verleden ‘Had ik me maar beter voorbereid’, naar het heden ‘Wat zal mijn baas ervan vinden?’, of een negatief oordeel als ‘Ik kan het niet’.
Wat leer je met mindfulness?
Met mindfulness leer je om dit soort gedachten niet als waarheid te zien, maar enkel als gedachten. Zo leer je jouw gedachten te accepteren zoals ze zijn en weet je dat ze ook weer verdwijnen. Als je weet hoe je jouw aandacht kunt sturen, kun je afstand nemen van de spinsels in je hoofd. Met mindfulness leer je je makkelijker te concentreren en te ontspannen en wordt je geest rustiger.
Is het zweverig?
Met mindfulness hoef je niet uren op een kussen te zitten. Je kunt het gewoon gewoon oefenen of trainen in een spijkerbroek, zittend op een stoel of tijdens het drinken van een kopje thee. Bij mindfulness draait het erom dat je nuchter en bewuster wordt. Je weet wat je doet, wat je voelt, wat je ruikt en wat je zegt. Je ziet de wereld om je heen helderder en bewuster.
Geef eens een voorbeeld?
Je poetst elke dag je tanden, een gewoonte waar je zelden over nadenken. Poets vanavond eens mindful je tanden. Richt je aandacht naar de smaak van de tandpasta of de borstel die over je tanden glijdt. Houd deze aandacht zo lang mogelijk vol. Misschien lukt dat niet de hele ‘tandenspoetssessie’, maar door het te proberen oefen je je aandacht. Hoe vaker je oefent, hoe beter het gaat.
Voor wie is het?
Mindfulness is er voor iedereen. Het verbetert de kwaliteit van leven. Zo helpt het enorm bij mensen met angst-, stress- en burn-outklachten op het werk. Maar is het ook effectief bij mensen met persoonlijkheids-, angst-, of eetstoornissen en depressies. Daarnaast geeft het verlichting bij mensen met lichamelijke klachten en wordt het als behandelmethode gebruikt bij ADHD.
Lees ook ‘Mindfulness bij ADHD‘
Neem contact op
Ben je benieuwd of mindfulness iets is voor jou? Neem eens contact met ons op. Dokter Bosman geeft mindfulness voor volwassenen, ouders en kinderen. Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.