Is er een relatie tussen tussen ADHD en slaapproblemen?

ADHD en slaapproblemen

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van mensen met ADHD en ADD behoorlijke slaapproblemen ondervinden. Het in- en doorslapen verloopt moeizaam door drukte in het hoofd.

Onderzoek naar ADHD en slaapproblemen

Wetenschappelijk onderzoek moet gaan uitmaken of er een verband bestaat tussen ADHD en slaapproblemen. Er zijn namelijk aanwijzingen dat dit psychisch ziektebeeld vaak samenhangt met een verstoord slaapritme,

“Uit veel onderzoek blijkt dat mensen met ADHD ook slaapproblemen hebben,”zegt wetenschapper Sandra Kooij tegen het magazine Scienmag. Het zou gaan om ongeveer 75 procent van de patiënten, zowel kinderen als volwassenen.

Uit het samenvoegen van het bestaande onderzoeksmateriaal lijkt naar voren te komen dat, bij de meeste cliënten, ADHD en problemen met het slaappatroon met elkaar zijn verweven.

Opvallend alert in de avond

Het dag-en-nachtritme bij mensen met ADHD is verstoord, net als het patroon van een aantal lichamelijke processen: niet alleen het slaappatroon, maar ook dat van lichaamstemperatuur, beweging en de tijdstippen waarop mensen eten. Bij 75 procent van de cliënten breekt de ‘fysiologische slaapfase’ ongeveer een anderhalf uur later aan dan bij anderen. Ze zijn ’s avonds vaak ook opvallend alert.

De cruciale vraag stellen

Als het verband wordt bevestigd in vervolgonderzoek, kan de cruciale vraag worden gesteld: veroorzaakt ADHD slapeloosheid, of is het andersom? Niet alle vormen van ADHD kunnen in verband worden gebracht met de slaapproblemen. Maar het heeft er steeds meer van weg dat dit een belangrijk element is.

Vijf tips bij ADHD en slaapproblemen

Hier volgen een aantal belangrijke tips om slaapproblemen bij ADHD en ADD aan te pakken:

  1. Geen tv of laptop na 23:00 uur. Door de lichtopbrengst van deze schermen neemt je brein aan dat het nog- of weer dag is. Hierdoor kan de biologische klok uit een gangbaar ritme raken. Als deze uit balans is kun je proberen om dit met Melatonine weer in een goed ritme te krijgen.
  2. Doe de Braindump: pak een notitieblok en schrijf alles wat je in je hoofd hebt (afspraken, dingen die je nog moet doen, zorgen etc.) op papier en laat het los.
  3. Neem de dag achterstevoren door in je gedachten. Begin met wat je net voor dat je in bed stapte gedaan hebt en denk zo terug naar de morgen. Door deze oefening ga je denken in het verleden en pieker je niet over wat komen gaat.
  4. Maak je slaapkamer echt donker, ook geen licht van een digitale wekker. En zorg voor zacht of zelfs gekleurd licht op je slaapkamer.
  5. Electrosmog: mensen met ADHD zijn gevoelig, en vaak ook gevoelig voor straling. Schakel daarom het draadloos Wifi netwerk na 23:00 uur automatisch uit met een tijdschakelaar. De mobiele telefoon ook uitschakelen of op vliegmodus als je de wekker van je smartphone wilt gebruiken. Plaats geen elektrische wekker naast je bed.

En tot slot het allerbelangrijkste. Erger je niet als je niet in slaap kunt komen. Blijf kalm en dankbaar voor de ontspanning die je op dat moment al mag ervaren. Deze acceptatie in plaats van frustratie kan je snel doen inslapen.


Bron: rtlnieuws.nl, Dokter Bosman Amsterdam

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 6 september 2017