ADHD

Iemand met ADHD is snel afgeleid en heeft moeite met concentratie. Prikkels in de omgeving zorgen voor slordigheidsfoutjes en het werk niet af kunnen maken. Daarnaast zal iemand met ADHD de neiging hebben om alles tegelijk te willen doen en is daarbij ook nog vaak vergeetachtig.

Structuur is belangrijk

Voor een ADHD-er is structuur belangrijk. Dankzij structuur lukt het beter om de werkdag door te komen en werkzaamheden met een goed gevoel af te ronden. Wanneer alles volgens een van te voren vastgelegd plan verloopt, is het voor een ADHD-er eenvoudiger om gedetailleerd te kunnen werken.

1. Iedere werkdag moet bij voorkeur hetzelfde verloop hebben. Dus bijvoorbeeld eerst de post doornemen, dan contact met de klant leggen, dan orders afhandelen etc. Of bij een baan in de schoonmaak: eerst de spullen klaarleggen, dan de grote ruimte schoonmaken en dan de kleine ruimte.

2. Plannen en inplannen is belangrijk. Van te voren moet duidelijk zijn wat de dagplanning en de weekplanning is. Tijdig afspraken of bijeenkomsten vastleggen zodat duidelijk is wat er die dag en week gaat gebeuren.

3. Geen privéafspraken tijdens werktijd. Voor de ADHD-er is het belangrijk dat privé en werk gescheiden worden gehouden. Werktijd is echt bedoeld om het werk af te krijgen. Tussendoor naar privéafspraken zorgt voor een onderbreking die de rest van de dag kan verpesten.

4. De doelen klein houden. Bepaald werk dat af moet zijn kan door een ADHD-er vaak niet binnen de gestelde termijn behaald worden. Hoge eisen zorgen juist voor minder prestaties. Door de doelen klein te houden blijft het werk overzichtelijk en haalbaar.

5. Alles op een vaste plek. Als ADHD-er ben je vaak spullen kwijt. Daarom moet alles zijn vaste plek hebben. Ook na het opruimen dient alles weer op dezelfde plek teruggelegd te worden. Ordners, bakken of manden helpen om alles te ordenen. Als ADHD-er is het fijn wanneer collega’s je erop wijzen wanneer je iets op de verkeerde plek weglegt.

6. Prioriteiten stellen. Wat is belangrijk en moet vandaag af, wat moet deze week af en wat mag meer tijd kosten? Taken kunnen gemarkeerd worden naar belangrijkheid met behulp van cijfers of kleuren. Zo weet je als ADHD-er waar eerst aan gewerkt moet worden.

Moeite met het aanbrengen van structuur in je werkdag? Dokter Bosman kan je bijstaan als coach of je begeleiden hierin.

Maak kennis met Dokter Bosman

Wij zijn zeer ervaren op het gebied van geestelijke aandoeningen en kunnen je snel op weg helpen. Maak een afspraak bij Plus van Dokter Bosman en ervaar hoe wij je een steuntje in de rug kunnen geven en je kunnen voorzien van goede tips en de beste hulp! Zo kun je jouw leven organiseren, taken afronden en een nieuwe start maken. Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Meer over: ADHD
Bijgewerkt: 26 januari 2016