Angststoornis: Wanneer zoek je hulp?

angststoornis
Iedereen is weleens angstig of gespannen. Dat is maar goed ook, want angst waarschuwt je voor gevaar. Stel je ruikt brand, dan schiet je lichaam gelijk in actie om te vluchten of om de brand te blussen. Angst heeft nut. Maar ervaar jij angst in veilige situaties, duurt jouw angstige gevoel te lang en heeft het invloed op jouw leven? Misschien heb je te maken met een angststoornis.

Wat is een gegeneraliseerde angststoornis?

Als angstklachten met piekeren en lichamelijke verschijnselen zonder duidelijke aanleiding langer dan zes maanden vrijwel continu aanwezig zijn in je leven, dan heb je het over een gegeneraliseerde angststoornis. Je voelt je continu opgejaagd, gespannen en rusteloos zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is. Je komt slecht in slaap, bent vaak duizelig, misselijk of prikkelbaar. Je hebt last van een droge mond, hartkloppingen, ademnood, pijn op de borst, hoofdpijn, schouderpijn, buikpijn, gespannen spieren en slappe benen.

Doe de gratis zelftest

Hoe angstig sta jij in het leven? Raak je snel in paniek? Belemmeren jouw angsten je dagelijks leven? Deze zelftest geeft antwoord.

Tips die helpen:

  • Zoek afleiding in de vorm van ontspanning;
  • Schrijf je angsten op in een dagboek;
  • Praat over je angsten en lees erover;
  • Zoek professionele hulp.

Behoefte aan professionele hulp?

Een gegeneraliseerde angststoornis verdwijnt niet vanzelf. Het is goed te behandelen. Heb jij behoefte aan professionele hulp bij het aangaan van jouw angst? Bel 088 226 76 26 of meld je hier aan. Onze specialisten ondersteunen je in het overwinnen ervan.

Meer over: Angst
Bijgewerkt: 21 november 2016