Sociale angststoornis meetbaar in het brein

Het was al langer bekend dat een sociale angststoornis vaak voorkomt bij meerdere personen binnen een familie. Mensen met een sociale angststoornis (SAS) gaan contact met anderen uit de weg vanwege gevoelens van verlegenheid, ongemak en schaamte. 

Onderzoek

Onderzoek van promovenda Janna Marie Bas-Hoogendam van de Universiteit Leiden toont nu aan dat er sprake is van erfelijke hersenkarakteristieken die samenhangen met sociale angst. Uit de MRI scans bleek dat familieleden met meerdere symptomen van SAS meer grijze stof hebben in het hersengebied dat diep in het brein ligt. Zij ontdekte ook afwijkingen in het oppervlakte en de dikte van de hersengebieden.

Ook bleek dat deze hersenkarakteristieken voor een deel erfelijk bepaald zijn. Niet alle familieleden krijgen de angststoornis ook daadwerkelijk. Het is nog niet duidelijk hoe dat kan en wat de trigger is die ervoor zorgt dat SAS wel of niet ontstaat. Het vermoeden bestaat dat het om een complexe interactie gaat tussen omgevingsfactoren en aangeboren karakteristieken.

Gevolgen van een sociale angststoornis

Een sociale angststoornis kan iemands leven flink in de war schoppen. Zo kan het je carrière in de weg staan, doordat goed op het werk functioneren of een opleiding afronden minder vanzelfsprekend is. Ook het vinden van een partner en het maken van vrienden kan lastig zijn met een sociale fobie. Dit kan als gevolg hebben dat je je eenzaam voelt, een depressie ontwikkelt of zelfs een andere angststoornis ontwikkelt.

Hulp bij een sociale angststoornis

Een huisarts kan iemand met symptomen doorverwijzen naar de juiste behandelaar. De meeste behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Heb je last van een sociale angststoornis en zoek je professionele hulp. Bel dan 088 – 226 76 26 of mail ons. Je kunt er hier meer over lezen.

Meer over: Angst, Nieuws
Bijgewerkt: 26 juni 2020