Autisme – Kijkgedrag baby indicatie voor ontwikkeling van autisme

autisme kijkgedrag

Autisme-spectrum stoornis (kortweg autisme) is een ontwikkelingsstoornis die pas rond het tweede of derde jaar gediagnosticeerd kan worden. Bij kinderen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Je wordt ermee geboren en het blijft gedurende je hele leven een rol spelen. Autisme wordt niet veroorzaakt door de opvoeding. Een mogelijke aanwijzing voor autisme is afwijkend kijkgedrag bij autisme. Onder andere superieur zoekgedrag en het vermijden van oogcontact tijdens sociale interacties.

Kijkgedrag autisme, eye tracker

Om dit te onderzoeken gebruikte promovendus Roy Hessels een eye tracker, een apparaat waarmee oogbewegingen gemeten kunnen worden. Om vroege voorspellers van autisme te kunnen onderzoeken, moeten twee problemen opgelost worden.

In de eerste plaats zijn de huidige eye trackers en analysemethoden niet direct geschikt om onderzoek te doen naar jonge kinderen. De eye trackers en analysemethoden zijn namelijk ontwikkeld voor onderzoek naar volwassenen. Om goed onderzoek naar kijkgedrag van jonge kinderen te doen, zijn innovatieve methoden en analysetechnieken ontwikkeld. Deze innovaties maken het mogelijk om bij jonge kinderen gegevens met dezelfde kwaliteit te verzamelen als bij volwassenen. Hessels laat zien dat gezonde baby’s spontaan zoeken naar afwijkende elementen. Dit zoekgedrag vertoont overeenkomsten met zoekgedrag van volwassenen. Dit maakt het mogelijk om afwijkend zoekgedrag van kinderen met hoog risico op autisme te onderzoeken.

Daarnaast kan er met één eye tracker geen sociale interactie onderzocht worden. Om dit mogelijk te maken, is een opstelling met twee eye trackers gebouwd. Deze opstelling kan het best omschreven worden als een Skypegesprek waarbij de oogbewegingen van beide personen gemeten worden. De promovendus heeft kijkgedrag van twee interacterende volwassenen onderzocht, en karakteristieken daarvan in verband gebracht met autistische trekken. Deze veelbelovende methode kan nu ingezet worden om kijkgedrag van kinderen met hoog risico op autisme tijdens sociale interactie te onderzoeken.

In een uitzending van RTL Nieuws wordt aandacht besteed aan de onderzoeksbevindingen.

Bron: uu.nl

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 10 juli 2017