Gezonde eindexamenstress kan geen kwaad

eindexamenstress

Gezonde eindexamenstress kan geen kwaad en kan je zelfs helpen om je beter te concentreren. Maar als de stress te erg wordt en je je er vervelend door gaat voelen, werkt het averechts. Nu het einde van de eindexamens in zicht komt, kan de stress behoorlijk oplopen. Met deze tips hou je je hoofd koel.

#1 Maak een goede planning

Hou nog heel even vol. Neem even tien minuten de tijd om een strakke, maar realistische planning voor de laatste dagen te maken en hou je er vervolgens ook aan. Door overzicht te creëren voor jezelf krijg je rust in je hoofd. En dus minder stress.

#2 Denk positief

Als je gespannen bent, krijg je misschien negatieve gedachten, zoals: “Dit gaat nooit lukken” of “Ik ga zakken”. Probeer je gedachten de positieve kant op te sturen als het je overkomt. Zeg tegen jezelf: “Ik denk dit omdat ik zenuwachtig ben. Ontspan, het komt goed. Ik kan dit.” Ook het visualiseren van succes kan je in een betere stemming brengen. Stel je voor dat je vol zelfvertrouwen en heel rustig een eindexamen zit te maken.

#3 Zorg voor voldoende slaap

Je lichaam heeft slaap nodig om weer op te laden en te ontspannen. Bovendien word je er ook slimmer van, want tijdens je slaap verwerken je hersenen alle kennis die je overdag hebt opgedaan. Wil je voor een eindexamen een eindsprint trekken en ’s nachts doorstuderen? Doe het niet vaker dan 1 keer, en alleen als het echt niet anders kan. Als je ’s nachts gaat zitten stampen, voelt het misschien als inhaalslag, maar door het slaaptekort kun je tijdens het examen weer minder goed nadenken. Ook je geheugen werkt minder goed.

#4 Leef gezond

Eet en drink zo gezond mogelijk. Daardoor hou je je afweersysteem op peil en voel je je beter. Die energy drinks zorgen er bovendien echt niet voor dat je hogere cijfers haalt. Drink water en thee en eet elke dag twee stuks fruit en veel groente. Eet een handje noten als gezond tussendoortje. Zorg daarnaast voor voldoende beweging. Bijvoorbeeld door op de fiets naar je eindexamen te gaan of door een wandeling te maken. Bewegen is goed voor de doorbloeding en helpt je ontspannen.

#5 Geen Insta en games

Je smartphone, tablet en computer zijn verleidelijk, maar ook vaak de grootste stoorzenders voor je concentratie. Bovendien kunnen stressverhalen over de eindexamens van anderen aanstekelijk werken. Kijk gewoon een paar dagen niet. Je bent er bijna….. Je vrienden snappen echt wel dat je aan het studeren bent en minder online bent. Als het goed is, zijn ze zelf ook hard aan de studie.

#6 Zorg voor ontspanning

Kijk een serie, maak een wandelingetje of spreek af met een vriend of vriendin. Een uurtje met iets anders bezig zijn dan met eindexamens helpt tegen stress. Plan deze relax-tijd in, het is een belangrijk onderdeel van je dag.

Contact

Heb je veel last van stress? Beïnvloed het je dagelijkse leven? Wil je graag in gesprek met een professional? Neem dan vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Wij zijn er voor je. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

 

Meer over: Nieuws, stress
Bijgewerkt: 24 mei 2018