Autisme sneller en beter herkennen

autisme
Wanneer autisme sneller wordt herkend, kunnen ouders en kinderen beter worden begeleid waardoor ze minder problemen ontwikkelen. De samenleving spaart kosten uit en kan beter profiteren van de specifieke kwaliteiten van mensen met autisme.

De Volkskrant van 2 augustus 2016 geeft een voorbeeld van Henri Mandemaker SP-raadslid in Tilburg. Bij hem werd op 38-jarige leeftijd autisme vastgesteld, toen hij in een burn-out belandde. Henri is ook slechtziend. Hij was drie jaar oud toen dat duidelijk werd. Het was direct de verklaring waarom hij ‘anders’ was. Daarna is niet meer verder gekeken. Tussen zijn zeventiende en negentiende liep hij op diverse vlakken vast, maar de diagnose autisme werd gemist.

Autisme

Nederland telt naar schatting zo’n 190.000 mensen met autisme. Lang niet iedereen heeft de diagnose ‘Autisme’. Autisme komt voor bij mannen en vrouwen op alle intelligentieniveaus. Mensen met autisme hebben moeite om informatie uit hun omgeving goed te ordenen. Vaak hebben mensen met autisme ook moeite met veranderingen, sociale vaardigheden, communicatie en het aangaan van relaties.

Dat laatste gold ook voor Henri. Vriendschappen onderhouden, relaties aangaan, het lukte hem niet. Er ging steeds wat fout in de communicatie. Uiteindelijk bracht de diagnose hem rust. Hij heeft zich ontwikkeld, is boeken gaan lezen en weet nu hoe hij op lichaamstaal moet letten.

Herkennen van signalen van autisme

Het is van belang om de signalen van autisme vroegtijdig te herkennen. Dat heeft veel voordelen, laat Swanet Woldhuis weten (Directeur van de Nederlandse vereniging voor Autisme). “De hersenen van een kind zijn op jonge leeftijd nog plastisch en kunnen makkelijker nieuwe vaardigheden aanleren. Ouders kunnen beter worden begeleid, waardoor er minder kans is op een verstoorde ouder-kind relatie. Ook de kans dat een ouder vastloopt als mantelzorger wordt kleiner bij de juiste begeleiding. Woldhuis: “Bij vroegtijdig herkennen en behandelen is er bovendien minder kans dat er andere problemen zoals depressie, angsten of gedragsproblemen ontstaan.”

Of Henri meer kwaliteit van leven had gehad als er wel tijdig gesignaleerd was? Henri: “Niet zozeer beroepsmatig, die ontwikkeling heb ik gewoon doorlopen, maar ik had echt beter geweten hoe ik met vriendschap en relaties om moest gaan. Dat is nog steeds heel moeilijk voor mij.”

Het AKC staat voor de best mogelijke zorg

Met ingang van 15 juli kun je naast Utrecht en Arnhem voor een hooggespecialiseerde diagnostiek en behandeling terecht bij het Autisme Kennis Centrum (AKC) in ‘s-Hertogenbosch. We bieden hier goede, wetenschappelijk verantwoorde zorg aan volwassenen vanaf 18 jaar.

Met of zonder verwijzing, bij ons ben je altijd verzekerd van de best mogelijke psychologische zorg. Onze professionals gaan gelijk voor je aan de slag met de diagnose en de behandeling. Een diagnose wordt binnen drie weken na aanmelding gesteld en de behandeling start direct daarna.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Bron: “Volkskrant 2 augustus 2016 – Katern: Het Brein.”

 

Meer over: Autisme
Bijgewerkt: 2 augustus 2016