“Als je één ding zou mogen veranderen aan de zorg voor kinderen en jongeren met psychische klachten, wat zou dat dan zijn?” Dit is de eerste vraag die het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en NJR Hoofdzaken stelden aan De Vraagbaak: een nieuw onderzoekspanel van jongeren die ervaring hebben met (hulp bij) psychische kwetsbaarheden.
Uit het onderzoek van de Vraagbaak blijkt dat veel ondervraagde jongeren de overstap naar de volwassenen-ggz niet als soepel ervaren. Zij voelen zich onvoldoende op weg geholpen, en veel van hen krijgen te maken met een wachttijd.
Jongeren die een behandeling in de jeugd-ggz krijgen, maken na hun 18e de overstap naar de volwassenen-ggz. Veel van hen voelen zich niet goed voorbereid op de veranderingen die dit met zich meebrengt. Ook ervaren zij belangrijke verschillen tussen de jeugd- en volwassenen-ggz, in positieve én negatieve zin. Dat blijkt uit een peiling van de Vraagbaak, het jongerenpanel van de NJR en het Kenniscentrum.
Meer eigen regie
De meeste jongeren ervaren grote verschillen in de zorg nadat ze volwassen zijn geworden. Aan de ene kant moeten zij meer zelf regelen, aan de andere kant betekent dat ook meer zeggenschap over de behandeling. “In de volwassenen-ggz worden mijn problemen en ik serieuzer genomen. Ik word gezien als een gelijke en een ervaringsdeskundige,” aldus een van de jongeren.
Tips voor een warme overdracht
De Vraagbaak vroeg de jongeren wat zij zouden doen om de overgang van jeugd- naar volwassenen-ggz beter te laten verlopen. De jongeren pleiten voor een warme overdracht, meer inspraak en maatwerk en betere voorlichting over verschillen tussen de zorg voor jongeren en volwassenen.
De Vraagbaak over: van jeugd- naar volwassenen-ggz
Bekijk alle resultaten en adviezen van jongeren in de infographic over deze peiling.
bron: de vraagbaak, kjp