Bewegen heeft een positieve invloed op je psychische gezondheid

Onderzoek aan de Universiteit van Toronto heeft (opnieuw) aangetoond het bewegen van je lichaam de psychische gezondheid kan verbeteren. Of je nu van een intensieve training doet of de voorkeur geeft aan lichte yoga, onderzoekers zeggen dat elke vorm van lichaamsbeweging kan een positieve invloed hebben op je psychische gezondheid.

Hoe nauw zijn fysieke activiteit en psychische gezondheid met elkaar verbonden?

Symptomen van psychische aandoeningen zoals angst en depressie kunnen lichamelijke activiteit belemmeren en vice versa. Als je symptomen ervaart, kunt je ook te maken krijgen met gevoelens van lage eigenwaarde en verminderde motivatie. Het is erg moeilijk om een ​​soort fysieke activiteit te vinden die je kunt ondernemen als je in de meeste dingen geen interesse hebt. Veel van de symptomen die verband houden met een psychische aandoening, vormen ook een belemmering voor lichamelijke activiteit.

Aan de andere kant is er onomstreden bewijs dat fysieke activiteit bevorderlijk is voor de psychische gezondheid.

Hoe verbetert lichaamsbeweging precies onze stemming?

Lichaamsbeweging bied je de mogelijkheid, of het nu voor twee minuten of voor 20 minuten is, om te ontsnappen aan je gebruikelijke routines of zorgen. Deze ontsnapping kan je helpen beter met je symptomen om te gaan terwijl je een gevoel van doelgerichtheid of prestatie ervaart.

In feite zijn gevoelens van controle en prestatie ook specifieke manieren waarop fysieke activiteit de psychische gezondheid beïnvloedt. Kleine doelen en activiteiten die inherent zijn aan fysieke activiteit, bieden volop kansen voor positieve feedback, je succesvol voelen en bereiken, wat helpt bij het voorkomen van symptomen van psychische aandoeningen.

Ten slotte is fysieke activiteit iets dat je buitenshuis kunt ondernemen, wat een versterkend effect heeft op de psychische gezondheid. Hierdoor kun je andere mensen zien, zelfs als je geen interactie met hen hebt, en een gevoel van verbondenheid voelen.

Actief en gemotiveerd blijven tijdens de pandemie

We willen de mythe wegnemen dat fysieke activiteit alleen maar hardlopen, fietsen en gewichtheffen is. Lichamelijke activiteit kan elke beweging zijn waarbij je hart zijn werkcapaciteit vergroot en je lichaam in beweging is. De fysieke activiteit die je doet, moet iets zijn dat je leuk vindt. Als je er niet van geniet, ga je er niet mee door. Als het leuk is, is de kans groter dat je het doet, en de kans dat je het doet, leidt tot meer voordelen.

Tips om fysieke activiteit thuis te stimuleren

Er zijn veel manieren waarop je lichaamsbeweging gevarieerder te maken, zelfs als je op dezelfde plek vastzit. Als je er doelgericht in bent, kan fysieke activiteit worden geïntegreerd in je dagelijkse routines:

  • Maak tijd vrij zoals je zou doen als je naar de sportschool zou gaan of naar je werk zou gaan;
  • Markeer het in je agenda of stel een alarm in om je een echte herinnering te geven;
  • Gebruik je telefoon of een stappenteller om je stappen te meten. Als je iets hebt dat meet hoeveel stappen je neemt, krijg je een basislijn: als je weet dat je op dag één een bepaald aantal stappen hebt gelopen, kun je op dag twee vijf extra stappen toevoegen. Op die manier heb je een tastbaar doel om meer beweging te krijgen;
  • Koppel bewust items of plaatsen in je huis aan korte bewegingen. Als je bijvoorbeeld elke ochtend de broodrooster gebruikt, maak er dan een gewoonte van om squats te doen terwijl je op je brood wacht. Of als je van de ene kamer naar de andere loopt, voeg dan wat extra afstand toe;
  • Als je buiten bent, gebruik dan aspecten van je omgeving om je fysieke activiteit te veranderen. Maak het leuk om de intensiteit, het type en de timing van je activiteiten te veranderen;
  • Creëer bewegingsuitdagingen voor jezelf en je vrienden, familie, collega’s of studenten. Stel doelen voor het nemen van een bepaald aantal stappen of het voltooien van een bepaald aantal oefeningen per dag. Fysieke activiteit meer als een spel laten lijken, is een bewezen strategie om meer beweging te krijgen – en ervan te genieten.

Bron: neurosciencenews.com / University of Toronto

Meer over: Angst, Depressie, Gezondheid
Bijgewerkt: 4 mei 2021