Bewijs voor de werkzaamheid game bij ADHD flinterdun

Op 15 juni 2020 gaf de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), toezichthouder voor voeding en geneesmiddelen, goedkeuring voor de videogame EndeavorRx als mogelijke behandeling voor ADHD symptomen bij kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud. Dit bericht werd verspreid door verschillende landelijke media.

Dun bewijs EndeavorRx

Hoewel deze game niet beschikbaar is voor kinderen in Nederland en het ook niet de verwachting is dat dit in de nabije toekomst wel het geval zal zijn, is het belangrijk om te benadrukken dat het bewijs voor de werkzaamheid van EndeavorRx flinterdun is. Slechts één studie bevatte een controleconditie, waarin kinderen met ADHD een vergelijkbare game speelden, maar dan zonder de mogelijk werkzame elementen. Dit is een controleconditie bij onderzoek naar de werkzaamheid van behandelingen. Het is nodig om zeker te weten dat verbeteringen ook daadwerkelijk veroorzaakt worden door de behandeling en niet door zogenoemde ‘niet-specifieke’ effecten. Op basis van deze studie moet geconcludeerd worden dat de werkzaamheid van deze game op ADHD problematiek niet kan worden aangetoond.

Waarom kan de werkzaamheid van deze game niet worden aangetoond?

Daar zijn drie redenen voor:

  1. Kinderen met ADHD die de game speelden verbeterden, in vergelijking met kinderen met ADHD in de controlegroep, op cognitieve taken (bv. een aandachtstaak) die lijken op de taken die in de game geoefend worden. Echter, hun ADHD kenmerken en de hoeveelheid last die ze hiervan ervaren verbeterden niet.
  2. De studie is gefinancierd door het bedrijf dat eigenaar is van de game (Akili Interactive Labs). Deze belangenverstrengeling hoeft niet per se problematisch te zijn. Maar herhaling door onafhankelijke onderzoeksgroepen zijn wel noodzakelijk voordat eventueel verdere toepassingen overwogen kunnen worden.
  3. Het beschreven onderzoek test de werkzaamheid van de game alleen bij kinderen met ADHD, die geen andere psychische stoornis hadden. Onderzoek laat echter zien dat 2/3 van de kinderen met ADHD aan de criteria van tenminste één andere stoornis voldoet. Dit maakt de onderzochte doelgroep niet representatief voor alle kinderen met ADHD.

Wat zeggen anderen?

De Academische Werkplaats ADHD en Druk Gedrag zijn van mening om deze game niet in te zetten in de behandeling van kinderen met ADHD. Dit komt overeen met het advies van de recent uitgekomen GGZ Zorgstandaard ADHD.

Contact

Heb jij een vermoeden dat je ADHD hebt? En wil je erover in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons. Meer weten over ADHD? Lees ons dossier ADHD.

Referenties:

1. Kollins et al. (2020) Lancet Digital Health;

2. Rapport et al. (2013) Clin Psych Rev;

3. Reale et al. (2017) Eur Child Adol Psychiat;

Meer over: ADHD, Nieuws
Bijgewerkt: 19 juni 2020