Wees alert op depressie bij migraine patiënten

Elke aanval die een migrainepatiënt krijgt, verhoogt de kans op een volgende aanval. En hoe meer aanvallen, hoe groter de kans op een depressie. De twee aandoeningen hangen nauwer samen dan je zou denken. Dat schrijft psychiater in opleiding Mark Louter van het LUMC.

Logische conclusie

Iedereen kan zich waarschijnlijk goed voorstellen dat je sombere gevoelens kan krijgen van heftige aanvallen van hoofdpijn. Het lijkt daarom een logische conclusie dat migrainepatiënten vaker last hebben van een depressie. “Maar de relatie tussen depressie en migraine gaat verder dan dit onderbuik gevoel. We zien niet alleen dat migrainepatiënten vaker een depressie krijgen dan gezonde personen, maar ook dat depressieve mensen vaker last hebben van migraine dan mensen zonder depressie”, aldus Louter.

Vermoeden derde factor

Dat de relatie twee kanten op gaat, doet vermoeden dat er een derde factor is die patiënten gevoelig maakt voor zowel depressie als migraine. Louter bracht voor zijn promotie de zogenoemde LUMINA-populatie van ruim 2500 migrainepatiënten in kaart. Van hen bleek 44 procent te voldoen aan de criteria voor depressie, tegenover twintig procent van de algemene bevolking. Ook ontdekte hij dat migrainepatiënten die veel aanvallen hebben, gevoeliger zijn voor depressie.

Migraine patiënten

Psychiater in opleiding Mark Louter concludeert ook dat migrainepatiënten bij wie het aanraken van de huid tijdens een aanval pijnlijk is, een grotere kans hebben dat hun migraine chronisch wordt en ze meer dan de helft van de maand hoofdpijn krijgen. “Die gevoeligheid van de huid noemen we allodynie en is als het ware een verlengde van de hoofdpijn. Je kunt het vergelijken met de pijn in de arm tijdens een hartinfarct. De relatie tussen allodynie en chronische migraine betekent waarschijnlijk dat frequent optreden van migraineaanvallen het brein steeds gevoeliger maakt voor de volgende aanval.”

Trek aan de bel bij veel aanvallen

De precieze biologische factor die migraine en depressie aan elkaar linkt heeft Louter nog niet gevonden, maar zijn resultaten kunnen volgens hem wel helpen nadenken over wat er precies in de hersenen gebeurt. Ook raadt hij migrainepatiënten met veel aanvallen aan om op tijd aan de bel te trekken. “Als je meer dan twee aanvallen in de maand hebt, kan het zijn dat je te veel pijnstillers gebruikt en daar juist hoofdpijn van krijgt. Onder begeleiding van een neuroloog kun je afkicken en een behandeling beginnen die de aanvallen voorkomt.”

Zoek hulp

Heb jij vaak migraine en last van depressieve gevoelens? Wil je met iemand praten? Neem contact op met Dokter Bosman. Wij kijken samen met jou naar de mogelijkheden voor een snelle start van een diagnose en behandeling met een persoonlijke aanpak. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: lumc.nl

Meer over: Depressie, Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 9 februari 2018