Het thema van de autismeweek 2023 is Diversiteit. Onlangs kwam ik in een discussie op social media rondom dit thema. De vraag was in hoeverre de beeldvorming rondom autisme divers genoeg is en of alle perspectieven rondom autisme wel voldoende aan de orde komen.
In de dagelijkse (S)GGZ kom ik autisme in de volle diversiteit tegen: van een deelnemer aan een dagbesteding, tot iemand die de hele dag met gordijnen dicht thuis zit. Van een wethouder in een grote gemeente tot een huisvrouw. Allemaal autisme & daarom is het in mijn optiek ook zo belangrijk dat steeds meer mensen de ruimte voelen om hun eigen autisme “te outen” dwars tegen de sterke stigma’s in die nog immer leven over autisme.
Want het is niet zo dat er een “wondermethodiek” is rond autisme of dat DE pil bestaat voor mensen met autisme die generiek is toepasbaar is. Dit omdat autisme een heel breed spectrum is & de mate waarop iemand last of profijt heeft van zijn/haar autisme heel contextafhankelijk is.
Neem bijvoorbeeld een advocaat: senior partner bij een groot kantoor. Op zijn werk staat hij hoog op de spreekwoordelijke apenrots & is geen sprake van autisme gerelateerde klachten. Echter thuis staat de spreekwoordelijke vlag er heel anders voor: deze maatschappelijke topper voor de buitenwereld kan het thuis totaal niet bolwerken & de enige wijze waarop hij en zijn vrouw een gezin konden zijn samen al die jaren (25jr+) was omdat zijn vrouw alles wat autisme was aan deze man in de thuissituatie witwaste. Bijvoorbeeld rond kinderen & rond sociale contacten. Dus was het beeld rond zijn autisme genuanceerder dat in 1e instantie leek.
Laten we kortom weggaan bij de heersende stigma’s rond autisme en met zijn allen proberen te accepteren dat er nu eenmaal in Nederland een groep mensen rondloopt die anders bedraad is, andere informatieverwerking heeft. Niet minder maar anders en anders is gewoon dik OK!
Jasper Wagteveld, ervaringsdeskundige Dokter Bosman