Maarten over werken bij Dokter Bosman
Na een aantal jaar te hebben gewerkt als (basis)psycholoog en trajectadviseur wilde ik graag aan de slag binnen de specialistische zorg. Daarbij wilde ik dat doen bij een organisatie waar het individu centraal staat en ik dus de vrijheid en mogelijkheden heb om de behandeling af te stellen op wie – niet op welk ‘label’ – er voor me zit.
“Hoe kan ik voor deze unieke persoon echt de praktische vertaalslag maken om hem of haar verder te helpen?” Die vraag beantwoorden is dagelijks mijn uitdaging én werkplezier.
De manier van werken bij Dokter Bosman is daar op ingericht. Altijd een persoonlijke aanpak, korte lijntjes; geen gedoe. Of het nou gaat om een andere behandelaar, digitaal, of juist liever live afspreken, aanvullende trainingen: als blijkt dat een cliënt (nog) iets anders nodig heeft is er altijd ruimte om daar op in te spelen. En omgekeerd: als de cliënt heeft bereikt wat hij of zij wilde bereiken, dan is dat ook goed.
We proberen echt bij te dragen aan waar de cliënt zelf mee komt. Daarvoor stellen we samen met de cliënt meetbare, haalbare doelen vast. ‘Dit heb ik nu nodig’: daar gaan we dan mee aan de slag door middel van maatwerk. Doelgericht, praktisch en persoonlijk, dat is het idee van Positieve Gezondheid waar we bij Dokter Bosman mee werken. En daardoor ligt in plaats van op ‘labels’ en winstmarges, de nadruk op mensen het beste uit zichzelf laten halen.
Dat principe geldt ook binnen de teams. De teams werken zelfsturend, waardoor ze veel zeggenschap hebben. Je kunt over veel meedenken, veel zelf geregeld krijgen en initiatieven opstarten. Een voorbeeld is de Autisme Week. Als Autisme Kenniscentrum wilden we daar natuurlijk iets mee doen. Mijn collega’s en ik hebben toen een thema avond voor lotgenotencontact uitgedacht. Het fijne is dat je daar dan de middelen en mogelijkheden voor krijgt en dat de verschillende afdelingen, van communicatie tot praktische zaken, soepel samenwerken. Via de hele organisatie konden we het zo tot een geslaagde avond maken.
Dat viel mij sowieso meteen op toen ik bij Dokter Bosman kwam werken: iedereen verwelkomde mij heel warm en collegiaal. De organisatie is echt een team dat samen verder wil komen. Organisatiebreed is het heel collegiaal opgezet en zijn de lijntjes echt kort. Heb je iets nodig voor het team en lukt het niet? Dan is er altijd iemand waar je heen kunt die mee wilt denken. Ook als dat een keer een compleet andere afdeling is, zoals toen de communicatieafdeling voor de Autisme Week.
Je merkt dat Dokter Bosman bezig is met de toekomst: van de geestelijke gezondheidszorg, de organisatie én van haar medewerkers. Hoe ziet de zorg er over een paar jaar uit: wat werkt, wat is nodig en wat kunnen we doen om te verbeteren. Van opleidingsbudgetten en cursussen voor werknemers tot bredere onderzoeken, initiatieven, positieve gezondheid, werken met doelen, en digitale zorg.
Dat vind ik het mooie aan Dokter Bosman, door met een open en professionele blik naar de geestelijke gezondheidszorg te kijken, krijgen zowel cliënten als werknemers de tools en mogelijkheden om het beste uit zichzelf te halen.
Maarten is psycholoog in de specialistische zorg bij het Autisme Kenniscentrum, onderdeel van Dokter Bosman. Hij doet diagnostiek (ASS onderzoek, NPO, IQ, persoonlijkheidsstoornissen, ADHD), psycho-educatie en de behandeling van volwassenen met autisme