Blog: de kleinschaligheid van Dokter Bosman geeft ruimte

Ariane Matthijsen is psychiater en psychotherapeut volwassenen in de teams van Doetinchem en Arnhem. Ze maakte de groei van de organisatie van dichtbij mee en is blij dat de kleinschaligheid en persoonlijke aanpak waar ze ooit voor koos, overeind zijn gebleven. 

Voordat ik bij Dokter Bosman in dienst kwam in het team Utrecht, werkte ik bij een grote, logge ggz-instelling. Dokter Bosman was nog een kleine club met korte lijnen; precies wat ik zocht. Hoewel de organisatie door de jaren heen gegroeid is, onderscheidt Dokter Bosman zich nog steeds van andere aanbieders door zijn kleinschaligheid. 

We hebben als team geregeld overleg met onze algemeen directeur en directeur Zorg en zij pakken onze feedback snel op. Dat zij zo benaderbaar zijn, geeft veel rust op de werkvloer. Het werken binnen zelfsturende teams met duidelijke kaders ervaar ik nu als verrijkend. Behandelaren krijgen bij Dokter Bosman volop de ruimte om te zoeken naar wat voor een cliënt de best mogelijke zorg is. We zetten een protocol of een deel daarvan in als het nodig is, maar we zoeken altijd eerst naar wat passend is bij de cliënt. 

In de teams bij Dokter Bosman tref ik vooral mensen die betrokken zijn, graag goede hulp bieden en zorg willen dragen voor elkaar, bijvoorbeeld bij ziekte. We hebben intervisie waarin die ondersteuning centraal staat. Het gaat altijd om de vraag: hoe kun je elkaar helpen in het plezierig en goed uitvoeren van je werk? Op de werkvloer is duidelijk te merken dat daar veel aandacht voor is. Als je ergens tegenaan loopt, krijg je volop steun van je collega’s. 

Ook in de behandeling werken we intensief samen, als gelijkwaardige teamleden. Hierdoor lukt het ons daadwerkelijk om synergie te krijgen en de behandeling meerwaarde te geven. Onze cliënten profiteren daarvan. Per team zijn we ook klein en daardoor zijn we makkelijk  aanspreekbaar voor cliënten. 

Toen ik psychiater werd, besloot ik dat ik ook psychotherapie wilde doen. Bij Dokter Bosman kreeg ik die mogelijkheid; het werd zelfs in mijn contract vastgelegd. Ik denk dat het tekenend is voor de organisatie: er is altijd bereidheid om mee te denken over de vraag wat je nog meer wilt doen naast je werk als psychiater, vanuit je eigen kwaliteiten. 

Of je nu net als ik psychotherapie wilt doen, of zoals mijn collega systeemtherapie of dat je kiest voor de beleidsmatige kant; je kunt altijd in gesprek over de vraag waar je blij van wordt. 

Ariane psychiater volwassenen

Meer over: blog, Nieuws, werk
Bijgewerkt: 16 november 2021