Een aparte cursus voor autisme bij vrouwen, is dat nu nodig?

Vrouwen zijn meesters in zich aanpassen. Daarom vraagt diagnostiek en behandeling van autisme bij vrouwen om een specifieke aanpak. Vrouwen hebben bijna net zo vaak autisme als mannen. Alleen vallen ze niet op. Mannen met autisme hebben vaak een obsessieve fascinatie voor bijvoorbeeld getallen of treinen. Bij vrouwen uit autisme zich minder bizar. Daardoor krijgen zij heel laat, of soms niet, de diagnose.

Sociaal gedrag en communicatie

Veel vrouwen met ASS lijken ogenschijnlijk goed te functioneren op sociaal en communicatief gebied. Deze vrouwen hebben doorgaans enkele sociale contacten, kunnen gesprekjes aangaan en maken relatief goed oogcontact. Hun beperkingen zijn vaak alleen zichtbaar in de moeite die het hen kost om op sociaal en communicatief gebied goed te functioneren. Door het gedrag van andere mensen te kopiëren proberen zij op sociaal gebied niet op te vallen. 

Zij gebruiken strategieën als het hanteren van vaste ‘beginzinnen’ voor sociale situaties. Ze proberen anderen te begrijpen door te redeneren en te analyseren, ook wanneer het gaat om gevoelsonderwerpen. Deze strategieën kosten veel energie, waardoor zij in het algemeen weinig plezier ervaren in sociale gelegenheden en achteraf veel ‘hersteltijd’ nodig hebben. Het is de vraag of er sprake is van een intrinsieke behoefte aan vriendschappen of dat hier vooral een behoefte om ‘normaal te zijn’ aan ten grondslag ligt.

Apart cursus meer dan welkom

Een specifieke aanpak is vooral belangrijk voor het herkennen van autisme bij vrouwen. Er is een toenemende groep van vrouwen op leeftijd met ASS. Hoe wordt die diagnose gesteld? ‘Vrouwen bij wie ASS op latere leeftijd wordt vastgesteld, hebben een aantal overeenkomsten. Ze hebben vaak al sinds hun jeugd klachten. In hun leven is sprake van een rode draad van uitputting, burn-out en moeite in het sociale contact. Het gaat vaak om vrouwen die in hun leven slechts presteren op één gebied. Ze zijn bijvoorbeeld goed in hun vak, hebben altijd dezelfde werkgever gehad, een heel beschermde werkplek of mogen veel thuiswerken. Allemaal gunstige omstandigheden waardoor ze het konden volhouden. Zodra het leven complexer wordt – relaties, kinderen – worden klachten zichtbaar. En veel vrouwen die al lang psychische klachten hebben herkennen zich erin. Bij veel van hen is dat terecht.’ aldus Miriam Schulz die deze cursus geeft.

Over de cursus

De cursus is bedoeld voor behandelaren in de ggz: psychologen, psychiaters en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen. Daarin komen zowel diagnostiek als behandeling van ASS aan de orde: hoe leer je de juiste diagnose stellen en wat is het verschil met andere stoornissen en hoe gaat de cliënt daarmee om? In de cursus wordt samengewerkt met een ervaringsdeskundige, om te laten zien wat die vertaalslag naar de praktijk is. Op de pagina cursus Autisme bij vrouwen lees je meer.

Bron: rhinogroep.nl

Meer over: Autisme, Nieuws
Bijgewerkt: 16 maart 2023