Blog: Waarom elke organisatie AD(H)D’ers nodig heeft

adhd

Elke medewerker heeft zijn sterke en minder sterke kanten, maar bij mensen met ADD/ADHD lijkt het soms vooral te gaan over hun minder sterke punten. Dat terwijl ze organisaties juist ontzettend veel te bieden hebben door een aantal unieke eigenschappen, schrijft Lisette, oud cliënt bij Dokter Bosman, die zelf ADD heeft.

Mes snijdt aan twee kanten

Chaotisch, snel afgeleid, moeite met details en gezag. Je hoeft mij niet uit te leggen wat de nadelen zijn van mijn ADD, zeg maar ADHD zonder het hyperactieve gedrag. Het is alleen zo jammer dat vooral de nadelen van AD(H)D bekend zijn, want het mes snijdt ook bij ons chaoten aan twee kanten. Organisaties kunnen veel profijt hebben van onze ‘superpowers’ mits ze een beetje geduld en begrip voor ons tonen.

Ik ben creatief

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er een verband is tussen AD(H)D en creativiteit. Mogelijk ontstaan er eerder ideeën door de combinatie van impulsiviteit en snel denken. Ook het gebrek aan concentratievermogen, dat vaak als lastig wordt gezien, kan eraan bijdragen dat er meer ruimte is voor dagdromen, fantasieën en het verzinnen van allerlei scenario’s. Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen met AD(H)D vaak goed zijn in het bedenken van oplossingen en innovaties.

Ik ben goed in crisissituaties

Een werkdag zonder uitdagingen, onverwachte gebeurtenissen of leuke ontmoetingen vinden wij saai. Mensen met AD(H)D hebben nou eenmaal meer prikkels nodig om hun hoofd erbij te houden. Maar…. als alles in de soep loopt, als een situatie extreem urgent is of als zich een ramp voltrekt, bel dan niet het A-Team, maar zoek de AD(H)D’er in je organisatie. Wanneer iedereen de pan uit flipt en stijf staat van de stress, worden wij AD(H)D’ers vaak rustig. Eindelijk.

Ik ben je ideale verandermanager

Door mijn ongeduldige inborst heb ik moeite met gebruiksaanwijzingen (gewoon alle knoppen proberen gaat sneller), lange (saaie!) rapporten, een langdurige onderzoeksfase of eindeloze overleggen. Maar wil je als organisatie snel resultaat, is op korte termijn verandering nodig en zoek je iemand die er vol enthousiasme head first induikt? Die risico’s durft te nemen? Heb dan maar een goed gesprek met de stuiterballen in je organisatie. Wij vinden bijna alles leuk, zolang het maar nieuw, spannend en liefst een beetje moeilijk is.

Ik ben intuïtief sterk

Mensen kijken me soms verbaasd aan. Hoe weet zij dit? Ze lijkt wel helderziend! Nou, helderziend zijn ADHD’ers doorgaans niet, maar door de bakken vol informatie die dagelijks onze hersenen binnenkomen, krijgen we ook informatie binnen die anderen missen. Veel van ons hebben bijvoorbeeld de (knalvermoeiende) gave om twee gesprekken tegelijk te volgen. Het grootste deel van die extra informatie lijkt niet per se relevant, maar blijkt soms op een later tijdstip ineens toch waardevol te zijn als alle puzzelstukjes op hun plaats vallen.

O ja, ik ben goed voor de sfeer

De AD(H)D’er zorgt voor gezelligheid, energie, grapjes en is doorgaans empathisch en geïnteresseerd in anderen. Daarom heeft elke team een AD(H)D’er nodig, net als elke AD(H)D’er een team nodig heeft om de administratieve klusjes en andere saaie taken van hem over te nemen.

Meer over: ADHD, werk
Bijgewerkt: 1 juni 2018