Depressie mogelijk te identificeren met hartslag

hart en depressie

De hersenen en het hart luisteren niet altijd naar elkaar, toch is het belangrijk dat dit wel gebeurt. Uit nieuw promotieonderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat de verbinding tussen het brein en het hart mogelijk gebruikt kan worden om depressie, in het bijzonder de behandeling van depressie, verder te individualiseren en verbeteren. Dit is belangrijk omdat ondanks een breed aanbod aan depressie behandelingen, 40 tot 50% van de mensen met depressie hier geen baat bij hebben.

Behandeling door hersenstimulatie

Een mogelijke behandelingsvorm van depressie is hersenstimulatie. Deze is gericht op verschillende hersengebieden die betrokken zijn bij depressie. Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat deze non-invasieve stimulatie van deze hersengebieden de hartslag verlaagd. Dit kan mogelijk gebruikt worden om de precieze locatie van deze gebieden in de hersenen te lokaliseren. Op deze manier kan er met behulp van hartslag de specifieke hersengebieden die betrokken zijn bij depressie te identificeren.

Het hart en depressie

Het onderzoek kijkt naar de verbinding tussen hart en de hersenen en of deze zou kunnen vertellen of hersenstimulatie op de juiste plek plaatsvindt. Dit blijkt zo te zijn, in de drie verschillende onderzoeken is gevonden dat stimulatie van een bij depressie betrokken hersengebied, leidt tot hartslagverlagingen. Aan de andere kant laat stimulatie op andere locaties in de hersenen dit minder of niet zien. Er moet nog wel verder onderzocht worden of deze bevinding ook leidt tot een hogere effectiviteit van de behandeling.

Wat is depressie?

Iedereen voelt zich wel eens somber of down. Zo’n sombere bui kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een ruzie, ziekte of narigheid in de familie. Meestal verdwijnt die sombere bui vanzelf. Tijdelijke somberheid hoort bij het leven. Maar houdt deze somberheid lang aan of is die bijna voortdurend aanwezig? En belemmert dat je in je dagelijks functioneren? Dan is er wat anders aan de hand. Dan kan het zijn dat je een depressie hebt.

Contact

Als somberheid en een neerslachtig gevoel aanhoudt en je niet meer weet hoe je er vanaf komt, kan het zijn dat je een depressie hebt.

En wat moet je doen als je denkt dat je een depressie hebt? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen is te lezen op de nieuwe website In Actie tegen Depressie. Neem een depressie altijd serieus en zoek hulp. Ga in eerste instantie naar je huisarts, deze kan je doorverwijzen. Bellen kan ook 088 226 76 26 .

Bron: Universiteit Utrecht

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 10 december 2019