Depressie, onderzoek naar lichttherapie tijdens zwangerschap

depressie tijdens zwangerschap

Lichttherapie is bewezen effectief in de behandeling van depressie. Het geeft snel resultaat en heeft weinig bijwerkingen. Maar is het ook effectief en veilig bij zwangere vrouwen met een depressie en hun kind? Nieuw onderzoek moet daar duidelijkheid over geven.

Depressie tijdens zwangerschap

Depressie tijdens de zwangerschap treft ongeveer 5 tot 10% van de zwangere vrouwen. Dit komt neer op ongeveer 20.000 vrouwen per jaar in Nederland. Depressie tijdens de zwangerschap is een aangrijpende aandoening. Het heeft niet alleen een negatieve invloed op de moeder, maar ook op de geboorte en ontwikkeling van het (ongeboren) kind. Maternale depressie tijdens de zwangerschap verhoogt onder andere het risico op vroeggeboorte en een lager geboortegewicht. Vroege opsporing en behandeling zijn daarom belangrijk.

Antidepressiva

Het gebruik van antidepressiva en psychotherapie kent een aantal bezwaren en beperkingen, zeker bij zwangere vrouwen met een depressie. Het gebruik van anti-depressieva tijdens de zwangerschap is controversieel. Enerzijds kan de medicatie schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Anderzijds kan een terugval van depressie en/of angst risico’s met zich meebrengen voor zowel moeder als kind.

Wachtlijst

Wanneer een zwangere vrouw doorverwezen wordt naar een psychotherapeut , dan belandt zij mogelijk op een wachtlijst. Gezien de korte tijdspanne van een zwangerschap en de lange duur van een psychotherapeutische behandeling zal het ongeboren kind niet mee profiteren van de behandelingen.

Lichttherapie

Lichttherapie daarentegen is een bewezen effectieve behandeling bij depressie, geeft snel resultaat en heeft weinig bijwerkingen. Deze therapie lijkt een aantrekkelijke behandeling te zijn voor zwangere vrouwen met een depressie. Er wordt onderzocht of lichttherapie inderdaad een effectieve behandeling is voor depressie tijdens de zwangerschap. Daarbij wordt primair gekeken naar de effecten op de klachten van de moeder en secundair naar de effecten bij het kind (brightstudie.nl).

Contact

Een depressie is vaak goed te behandelen. Hoe dat het beste kan gebeuren, hangt af van de ernst van je depressieve klachten. Er zijn dan verschillende therapievormen mogelijk. Cognitieve gedragstherapie, gedragstherapie en interpersoonlijke therapie zijn bijvoorbeeld opties bij een depressie. Bij Dokter Bosman kiezen we hoe dan ook voor een persoonlijke aanpak. Wil je meer weten of herken je bovenstaande kenmerken? Neem dan direct contact met ons op of bel 088 226 76 26.

bron: huisarts en wetenschap

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 9 augustus 2017