Toename van psychische klachten door coronacrisis

Een meerderheid van het Opiniepanel van EenVandaag zegt door de coronacrisis één of meerdere psychische klachten te hebben gekregen. Vooral bij jongeren nemen de psychische klachten toe. Zo  blijkt uit onderzoek van EenVandaag gehouden van 3 tot 8 september 2020 onder ruim 25.000 leden van het Opiniepanel.

Leven minder leuk

Voor de meesten is het leven door de crisis minder leuk geworden, vooral door gebrek aan contact, spontaniteit en zekerheid. Zestig procent zegt door de coronacrisis in toenemende mate last te hebben of te hebben gehad van psychische klachten. Dit varieert van lichte effecten als piekeren en prikkelbaar zijn, tot serieuze verschijnselen als depressiviteit en paniekaanvallen.

Vooral jongeren lijden psychisch

Vooral jongeren tot 35 jaar lijden psychisch onder de coronacrisis: maar liefst driekwart (74 procent) zegt tot nu toe last te hebben gehad van klachten. Daarmee zijn de psychische problemen van jongeren vele malen groter dan die van oudere leeftijdsgroepen.

Stress meest voorkomende klacht

De meest voorkomende klachten onder jongeren zijn stress (40 procent), eenzaamheid (38 procent) en aanhoudende vermoeidheid (36 procent). Naarmate de crisis voortduurt, komen er meer jongeren met klachten bij. In april had 31 procent stress, kampte 19 procent met vermoeidheidsklachten en was 26 procent eenzaam.

Van de 65-plussers zegt 48 procent één of meerdere psychische klachten te hebben (ervaren). Dat is opvallend: de leeftijdsgroep met de meeste gezondheidsrisico’s hebben de minste psychische  problemen.

Contact

Heb je hulp nodig? En wil je graag in gesprek met een professional? Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons. De eerste stap is altijd een bezoek naar de huisarts voor een verwijzing.

Bron en uitgebreid artikel: EenVandaag.avrotros.nl 

Meer over: Depressie, Nieuws, stress
Bijgewerkt: 8 september 2020