Depressief na de feestdagen, zo voorkom je dit

depressief na de feestdagen

Hoewel de feestdagen voor de meeste mensen een tijd vol gezelligheid en warmte zijn, kunnen kerst en oud en nieuw ook negatieve en sombere gevoelens aanwakkeren.

Depressieve klachten

Volgens het Amerikaanse National Institute of Health neemt het aantal mensen met depressieve gevoelens toe rond de feestdagen. Voor een deel heeft dat te maken met het seizoen: zo’n 8% van de Nederlanders heeft in de wintermaanden last van een winterdipje door een tekort aan daglicht. Maar de donkere dagen voor kerst zijn niet de enige verklaring voor de aanwakkerende sombere gevoelens.

Perfecte kerstplaatje

Tijdens de kerstdagen hebben we meer tijd en aandacht voor de belangrijke dingen in ons leven, en dus ook de verdrietige gebeurtenissen, zoals overlijden van een naaste, echtscheiding of ontslag. Tegelijkertijd kunnen juist ook te hoge verwachtingen zorgen voor sombere gevoelens. We willen soms iets te graag aan het perfecte kerstplaatje voldoen dat we via de media en reclames te zien krijgen.

Tips

Hoe voorkom je dat je na de feestdagen uitgeblust en somber bent? De volgende tips kunnen helpen:

Tip 1 Stel je verwachtingen bij.

Ga er niet van uit dat het perfecte feestdagen worden. De kans dat het bijvoorbeeld een witte kerst wordt, is ook dit jaar weer heel klein. Probeer dankbaar te zijn voor de dingen die je wél hebt en die er toe doen.

Tip 2 Doe niet te veel.

Je wilt een mooi versierd huis hebben, een heerlijk kerstdiner voor je familie koken én alle kerstborrels meepakken? Te veel willen doen in de drukke maand december is een valkuil. Wees realistisch; je kunt niet alles. Stress en vermoeidheid kunnen je depressief maken, zeker als je daar gevoelig voor bent.

Tip 3 Vergelijk je niet met anderen.

Als je geen fijn jaar hebt gehad, kunnen Facebook-posts van het perfecte kerstplaatje je depressief en verdrietig maken. Onthoud dat mensen vaak alleen het positieve plaatje met je delen op social media. Verdriet of ruzies in de familie laten ze je meestal niet zien.

Tip 4 Zorg goed voor jezelf.

Voor veel mensen is december de drukste maand van het jaar. Het kan daardoor moeilijker zijn om gezonde routines, zoals sporten en gezond koken en niet te veel alcohol drinken, vol te houden. Juist als je gevoelig bent voor sombere gevoelens, is het heel belangrijk om een gezonde leefstijl vol te houden.

Depressief na de feestdagen?

Heb je last van depressieve gevoelens of ben je erg somber? Zoek dan professionele hulp. Neem vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven graag advies. Bel ons op 088 226 76 26.

 

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 19 december 2017