Een depressie. Kinderen en jongeren krijgen er steeds vaker mee te maken. Echter, depressieve kinderen worden vaak te laat geholpen. Dit kan een grote impact hebben hun ontwikkeling.
Ontwikkeling en herkenning
Kinderen worden vaak te laat geholpen bij een depressie. Dit valt toe te kennen aan verschillende kenmerken en klachten die vaak niet herkend worden door hulpverleners. De klachten, doordat deze zich vaak niet alleen mentaal maar ook lichamelijk uiten, maskeren een depressie. Daardoor wordt een depressie vaak niet vastgesteld door hulpverleners.
Dit kan een grote impact hebben op de ontwikkeling van kinderen. Een depressie kan leiden tot een vertraging in de ontwikkeling. Waaronder op hetzelfde gewicht blijven en niet meer groeien. Daarom is het van belang depressie bij je kind zo vroeg mogelijk vast te stellen en te behandelen.
Uitingen van depressie
Waarbij depressie bij volwassenen gekenmerkt wordt door somberheid, vermoeidheid en concentratieproblemen, wordt depressie bij kinderen gekenmerkt door boosheid, onzekerheid en opstandigheid. Ook onrustig en prikkelbaar zijn, en sociaal terugtrekken zijn kenmerken van depressie. Uit de depressie ontstaan ook lichamelijke klachten, waardoor kinderen vaak minder naar school gaan. Kinderen zijn grotendeels niet in staat te verwoorden dat ze somber zijn. Het is dan ook belangrijk alert te zijn op tekenen van depressie.
Jongeren daarentegen zijn wel in staat te verwoorden hoe ze zich voelen. Vaak uit een depressie bij jongeren zich ook in een gedragsverandering. Ze zijn prikkelbaarder, moe, hebben slaapproblemen en raken in sociaal isolement.
Herken depressie bij je kind
Voor ouders is het belangrijk om te weten welke kenmerken bij een depressie horen, zodat je op tijd kan helpen.
- Slechte concentratie: haalt ineens onvoldoendes terwijl het voorheen altijd goede cijfers scoorde.
- Somber en boos: heeft geen zin meer om te shoppen of wil niet meer naar feestjes.
- Zorgt niet meer goed voor zichzelf: doucht niet meer en eet slecht waardoor het afvalt.
- Slaapproblemen: heeft ineens moeite met in slaap vallen en wordt ‘s nachts regelmatig wakker.
- Onrustig en ongedurig: onrustige bewegingen die meestal doelloos zijn. Zoals ijsberen of trommelen op de stoelleuning.
- Sociaal terugtrekken en denken aan de dood.
Wat kun je doen als ouder?
Elke puber zit weleens met zichzelf in de knoop. Maar wat als jouw kind echt depressief is? Kun je dat herkennen en wat kan je doen? Praat met je kind. Zeg dat je graag iets wil bespreken. Vraag naar zijn/haar gevoelens. Voor een depressie hoeft niemand zich te schamen.
Neem contact op
Heb je een vermoeden dat jouw kind depressief is? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.
Bron: RTL Nieuws, Vrouw, Erasmus MC