Doorbreek het taboe rond postnatale depressie

postnatale depressie

Meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen die lijden aan een postnatale depressie, oftewel PPD, vindt het een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Vrouwen die last hebben van een postnatale depressie zijn onder andere bang ze gezien worden als slechte moeder zien, of dat ze anderen belasten met hun depressie. Dit is gebleken uit onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid.  

Bespreken van een postnatale depressie

Het onderzoek is uitgevoerd onder 500 vrouwen die last hebben van, of iemand kennen met een postnatale depressie. Bij naasten van vrouwen met een postnatale depressie blijkt postnatale depressie ook een taboe. Ongeveer de helft van de naasten gaf aan te wachten tot de vrouw het onderwerp zelf behandeld. Dit doen ze om te voorkomen de vrouw te kwetsen. Echter, de helft van de Nederlandse vrouwen die hier last van heeft, vind het juist fijn als het onderwerp door iemand anders aangesneden wordt. Vrouwen die last hebben van een postnatale depressie, bespreken het onderwerp dan ook vooral met de partner.

Kraamtranen en baby blues

Vrouwen kunnen last krijgen van kraamtranen, oftewel de baby blues, na de bevalling. Deze baby blues zijn een reactie op vermoeidheid en schommelingen van de hormonen. Als gevolg zijn deze nieuwe moeders verdrietig, prikkelbaar en heel gevoelig. Na verloop van tijd verdwijnen deze gevoelens maar bij vrouwen met een postnatale depressie verdwijnen deze gevoelens niet. Hierbij ontwikkelen ze sombere, schuldige, angstige of vermoeide gevoelens, als gevolg van een ontwikkelde depressie.

Praten om te herstellen

Extreme vermoeidheid, een slechte nachtrust en stemmingswisselingen, zijn heel herkenbaar voor onlangs bevallen moeders. Wanneer deze symptomen aanhouden, kan het ook een signaal van postnatale depressie zijn. Bijna 9 van de 10 vrouwen die symptomen van een postnatale depressie hebben, zijn onder de indruk dat er veel onwetendheid is rondom het onderwerp. Een groot deel van de vrouwen is van mening dat het voor de omgeving lastig is om kenmerken van een postnatale depressie te herkennen. Een meerderheid van de vrouwen geeft aan wel hun depressie te hebben besproken. Dit heeft geleidt tot steun en bijgedragen aan het herstel. Het is belangrijk om het taboe te doorbreken, om het herstel en steun vanuit de omgeving te bevorderen.

De campagne

Staatssecretaris Paul Blokhuis van ministerie van Volksgezondheid wil met een campagne in samenwerking met Heyhelpt.nl het onderwerp uit de taboesfeer halen, door reclame op televisie en radio. Deze campagne is onderdeel van een grotere campagne om depressie bespreekbaar te maken. Het is belangrijk dat niet alleen professionals, maar ook familie en kennissen over het onderwerp durven praten.

Contact

Heb je last van depressieve gedachten en gevoelens ? Beïnvloeden deze gedachten je dagelijkse leven? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: nos.nl/persbericht

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 19 juni 2018