Nieuw onderzoek naar ADHD bij kinderen

ADHD kinderen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat onderzoek doen naar het ontstaan van ADHD bij kinderen in samenwerking met het Radboud UMC in Nijmegen. Daarvoor hebben ze samen een subsidie van anderhalf miljoen euro gekregen.

Oorzaken en preventie ADHD

Het onderzoek bestaat uit twee delen. Aan de ene kant worden kinderen vanaf hun babytijd gevolgd om te zien hoe ADHD ontstaat. Aan de andere kant gaan ze ouders hulp bieden om te kijken of een intensieve aanpak bij kinderen met een verhoogd risico de ADHD kan inperken. Het onderzoek gaat waarschijnlijk over vijf maanden van start.

De onderzoekers gaan hierbij 700 kinderen volgen van drie maanden tot ze zes jaar zijn. Het onderzoek gaat zich meer focussen op de oorzaken van ADHD dan op de gevolgen. Hierom is het onderzoek ook belangrijk. Wanneer er duidelijk is wat de vroege signalen zijn van ADHD, kan er gekeken worden wat er gedaan kan worden in termen van preventie, om te voorkomen dat het erger wordt.

Waarom is dit belangrijk?

Er is tot nu toe weinig onderzoek gedaan naar het voorkomen van ADHD. Hierom is het belangrijk om na te gaan hoe ADHD ontstaat en of preventie mogelijk is. Huidige behandelingen kunnen symptomen van ADHD verminderen, maar niet genezen en geven op de lange termijn geen aanzienlijke verbetering in uitkomsten.

Emotieregulatie problematiek

De onderzoekers vermoeden dat kinderen die als baby al heftige emotieproblemen hebben, een verhoogd risico op ADHD hebben. Maar dat is niet het hele verhaal, vandaar dat het onderzoek in twee delen uitgevoerd wordt. Ze vermoeden dat het ontstaan van ADHD te maken heeft met emotieregulatie. Ook wordt onderzocht of het ontstaan van ADHD op latere leeftijd kan worden voorkomen door het kind en de ouders te ondersteunen in het leren van emotieregulatie vaardigheden.

Contact

Heb jij een vermoeden dat jij of je kind ADHD heeft? En wil je erover in gesprek met een professional? Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons. De eerste stap is altijd een bezoek naar de huisarts voor een verwijzing.

ron: UMCG

Meer over: Gezondheid, Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 30 oktober 2019