Diagnose ADHD bij volwassenen wordt soms te snel gesteld. Meer dan 80 procent van de volwassenen die zijn gediagnosticeerd met Attention Deficit Hyperactivty Disorder (ADHD) en in de kindertijd nergens last van hadden dit label waarschijnlijk onterecht gekregen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, recent gepubliceerd in the American Journal of Psychiatry.
Wat houdt de diagnose ADHD in?
ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder.ADHD is een gedragsstoornis waarbij je problemen ervaart bij het concentreren, het vasthouden van aandacht, het beheersen van gedrag. Je kunt hyperactief zijn. Onderzoekers zijn niet helemaal zeker wat de oorzaak is van ADHD. Ze denken dat het misschien te maken heeft met genen of de omgeving, of een combinatie van beide.
Tweejaarlijks onderzoek
Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers 239 mensen die in hun kindertijd geen diagnose ADHD hadden gekregen. Zij werden om de twee jaar geëvalueerd in de periode tussen hun tiende en vijfentwintigste levensjaar. Het team keek hierbij naar symptomen van ADHD, cognitieve beperkingen, mentale stoornissen en middelengebruik. De informatie werd verkregen via de deelnemers zelf, hun ouders en leraren.
Geen ADHD
Uiteindelijk ontdekten de onderzoekers dat hoewel meer dan 80% van de mensen op het eerste gezicht ADHD-symptomen in hun volwassenheid lieten zien, deze kenmerken bij nader inzien konden worden verklaard door andere factoren. Voorbeelden waren marihuanagebruik, psychologische trauma’s of depressieve symptomen.
Daarnaast konden de wetenschappers ook geen bewijs vinden voor ADHD bij degenen zonder psychiatrische stoornissen.
Voorzichtig bij diagnose
Het team concludeert dan ook dat artsen voorzichtig moeten zijn bij het diagnosticeren van volwassenen met ADHD bij wie in de kindertijd geen symptomen waren. Ze zouden kritisch moeten kijken naar hun psychiatrische geschiedenis, cognitieve beperkingen en middelengebruik.
Heb je een vermoeden van ADHD of wil je een second opinion. Alleen een psychiater of psycholoog kan een goede diagnose stellen. Dokter Bosman heeft hiervoor de specialistische kennis in huis. Vraag altijd om een verwijzing van een huisarts en neem dan contact op of bel 088 226 76 26.