Praten over seksuele problemen: niet altijd makkelijk, wel verstandig

seksuele problemen

Soms moet je als cliënt het initiatief nemen bij je behandeling. Want, je zou het misschien niet verwachten, ook hulpverleners vinden het soms moeilijk om bepaalde onderwerpen aan te kaarten.

Seksuele problemen

Mijn cliënt Maarten heeft zich bij Dokter Bosman aangemeld, omdat hij graag een behandeling van zijn somberheid wil. Na zo’n vijftien gesprekken gaat het zo goed met hem dat we in overleg besluiten om de behandeling af te gaan ronden. We nemen nog drie gesprekken de tijd om te bespreken hoe hij kan voorkomen dat hij weer somber wordt.

Tijdens het op een na laatste gesprek merk ik dat Maarten zich ongemakkelijk voelt. Hij vertelt me dat hij toch nog ergens heel erg mee zit, maar dat hij het al die tijd lastig heeft gevonden om dit te bespreken. Uiteindelijk flapt hij het eruit; hij heeft moeite om een erectie te krijgen en wil daar graag voor behandeld worden. Tijdens al die eerdere behandelsessies hebben we met geen woord gesproken over zijn probleem.

Ongemakkelijk

Seksualiteit is zo’n onderwerp dat voor hulpverleners soms lastig is. Daar kunnen verschillende verklaringen voor zijn. Het kan bijvoorbeeld ongemakkelijk voelen om naar iemands seksleven te informeren, zeker omdat de behandeling vaak over iets totaal anders gaat. Soms praten we dat goed voor onszelf; als iemand seksuele klachten heeft, dan zal diegene daar toch zelf wel over beginnen? En dus komt het voor dat een cliënt aan het einde van de behandeling al zijn of haar moed bij elkaar raapt om het onderwerp aan te kaarten. Maar je kunt je natuurlijk ook wel voorstellen dat het bij sommige mensen helemaal nooit bespreekbaar wordt, omdat noch de behandelaar, noch de cliënt zelf erover begint.

En dat terwijl seksuele problemen heel vaak voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer een kwart van de vrouwen en een op de vijf mannen één of meerdere seksuele problemen heeft. Mannen hebben vooral last van problemen met het krijgen van een orgasme of een erectie en opwindingsproblemen en vrouwen hebben vooral problemen met lubricatie (vochtig worden tijdens opwinding), orgasme en opwinding.

Bespreek het!

Nu betekenen deze cijfers niet dat iedereen hier ook hulp bij nodig heeft. Maar tegelijkertijd weten we dat er een verband bestaat tussen seksuele gezondheid en het welbevinden. Dus mocht je seksuele problemen hebben, vertel het dan aan je behandelaar. Als je eigen psycholoog je niet kan helpen, kan hij of zij je wel doorverwijzen naar een seksuoloog, iemand die gespecialiseerd is in het helpen van mensen met seksuele problemen. Blijf er in ieder geval niet mee rond lopen, vaak is er verbetering mogelijk of is er zelfs een oplossing voor.

En dan zal ik er op letten dat ik er vaker naar vraag. Ook als ik dat lastig vind!

 

Lieke van Dijk is GZ-psycholoog en in opleiding tot Klinisch psycholoog/psychotherapeut bij het Autisme Kenniscentrum, onderdeel van Dokter Bosman. Zij interesseert zich in de mens in het algemeen en zijn veerkracht in het bijzonder. Als zij iets in de afgelopen tien jaar geleerd heeft als psycholoog, is het wel dat wij mensen ook maar gewoon mensen zijn.

Bijgewerkt: 1 december 2017