depressie

Depressie uitleggen aan iemand die het nog nooit ervaren heeft. Het is alsof je de kleur blauw probeert te beschrijven zonder het woord te zeggen of de kleur aan te wijzen. 

Een depressie is complex

Wanneer je bevriend bent met iemand die last heeft van depressie, vindt hij of zij het waarschijnlijk moeilijk om erover te praten. Het is ook moeilijk uit te leggen hoe het is om met een depressie te leven. Wat het nog complexer maakt voor mensen die geen last hebben van depressie, is het dat depressie voor iedereen anders is en je hebt verschillende niveaus van depressie.

Een depressie kan hetzelfde beschreven worden als elke andere aandoening omdat het soms erg kan zijn en soms minder zwaar indien goed behandeld. In sommige gevallen gaat een depressie nooit weg en kan het zelfs fataal worden. Omdat een depressie zoveel verschillende symptomen kan hebben, kan het frustrerend en moeilijk zijn om in te beelden hoe een dierbare zich voelt en wat hij of zij ervaart.

Behandelmethodes voor depressie

Hiernaast zijn er ook diverse behandelmethodes voor depressie. Behandelingen die het meest toegepast worden zijn cognitieve gedragstherapie en medicatie, of soms een combinatie. Na de behandeling bestaat er altijd een kans dat de depressie weer terugkeert. Onderzoek naar terugval bij depressie heeft echter laten zien dat cognitieve training, in de vorm van dagdromen, fantaseren en cognities, kan helpen tegen een terugval bij depressie. Ook is regelmatig sporten of intensief bewegen heel gunstig bij depressie, bijvoorbeeld hardlopen. Hardlopen verhoogt de hoeveelheid endorfinen in het lichaam, er zijn aanwijzingen dat deze een antidepressieve werking hebben. Daarom zijn er ook behandelingen die zich specifiek richten op activatie van endorfinen, bijvoorbeeld “running therapy”.

Contact

Ervaar jij depressieve gedachten en gevoelens die van invloed zijn op jouw dagelijks leven? Wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: metro 

Bijgewerkt: 24 juli 2019