Krachttraining kan dienen als een effectief hulpmiddel in de behandeling van een depressie. Dit blijkt uit verscheidene studies die naast elkaar zijn gelegd, en waarvan de resultaten gepubliceerd zijn in het tijdschrift JAMA Psychiatry.
Sport als hulpmiddel
Het is al langer bekend dat sport kan dienen als positief hulpmiddel bij mensen die een psychische aandoening hebben. Het resultaat van krachttraining op zich is echter nooit specifiek onderzocht. Het onderzoek heeft een analyse uitgevoerd waarbij 33 verschillende onderzoeken, met in totaal 1877 participanten werden gecombineerd. Dit onderzoek liet zien dat krachttraining een positieve werking heeft op de geestelijke gezondheid van mensen met een depressie. Krachttraining, bijvoorbeeld gewichtheffen of push ups, vermindert depressieve en angstige gevoelens, naast dat het je lichamelijk sterker maakt.
Effecten van krachttraining
Krachttraining heeft de grootste invloed op mensen die lijden aan een milde depressie. De fysieke kracht, conditie en de mate van gezondheid van de persoon, voorafgaand aan de krachttraining, speelt hierin geen rol. Ook blijkt conditietraining in dezelfde mate effect te hebben als krachttraining, als hulpmiddel bij een depressie.
Invloed op behandeling
Een gezonde hoeveelheid aan sport en lichaamsbeweging moet gezien worden als een hulpmiddel bij de behandeling van een depressie. Bij een ernstige depressie zijn soms medicijnen nodig, in deze gevallen heeft lichaamsbeweging geen effect. Maar veel mensen hebben aan therapie genoeg om van hun depressie af te komen. In dit geval is lichaamsbeweging een goede positieve aanvulling. Ook is verder onderzoek nodig om vast te stellen hoe lichaamsbeweging optimaal gebruikt kan worden als hulpmiddel bij depressie.
Zoek hulp
Heb je last van depressieve gedachten en gevoelens ? Beïnvloeden deze gedachten je dagelijkse leven? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.
Bron: nedkad.nl, JAMA Psychiatry