Last van een winterdepressie en dan?

Er zijn ongeveer 480.000 Nederlanders die aan het seasonal affective disorder (SAD) lijden, de officiële benaming voor een winterdepressie. Nog eens 1,3 miljoen mensen hebben last van een winterdip en bijbehorende mildere klachten. Dit blijkt uit cijfers van de Polikliniek Winterdepressie van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Wanneer sprake van winterdepressie

Kenmerkend voor een winterdepressie is dat je vaak veel meer behoefte hebt aan slaap. Ook heb je meer behoefte aan eten, je snoept soms de hele dag door of hebt vreetbuien waarbij je vooral zoetigheid en koolhydraatrijk voedsel eet. Het komt niet zo vaak voor dat iemand die een winterdepressie heeft, juist lijdt aan slapeloosheid en verlies aan eetlust.

Opvallend aan een winterdepressie is dat deze klachten op een bepaald moment in het najaar of de winter ontstaan. In het voorjaar of de zomer verdwijnen deze weer volledig. Om van een winterdepressie te kunnen spreken, moet je de klachten gedurende meerdere jaren vrijwel jaarlijks hebben.

Behandeling

Je kunt een winterdepressie behandelen met lichttherapie. Lichttherapie houdt meestal in dat je vijf dagen achter elkaar drie kwartier voor een speciale lamp zit die licht uitstraalt vergelijkbaar met daglicht. De meeste mensen met een winterdepressie merken na een week effect.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf te proberen te voorkomen dat de winterblues vat op je krijgt. Je kunt je huis wat gezelliger maken, of ga overdag wat vaker naar buiten en probeer meer te bewegen. Je kunt daarnaast de gezelligheid van vrienden opzoeken. Als je een echte winterdip ervaart kun je dit proberen dit gevoel te beïnvloeden door bovenstaande aanpassingen te doen.

In de winter moet je gewoon gezond blijven eten. Eet voldoende groente, fruit, volkoren graanproducten, bonen, olie en noten. En vergeet niet om voldoende water te drinken. Eigenlijk moet je dus gewoon blijven doen wat je alle seizoenen al doet: gezond en gevarieerd eten.

Informatie en verwijzing

Denk je een winterdepressie te hebben, neem dan contact op met je huisarts. Je huisarts kan je verwijzen. Heb je hulp of advies nodig? Bel 088 226 76 26 of mail ons. Voor meer informatie of lotgenotencontact kun je ook terecht bij de Depressievereniging en het Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie.

bron: UMCG

Bijgewerkt: 9 januari 2019