Veteranen die last hebben van een posttraumatische stressstoornis of angststoornis, hebben vaak last van complexe en chronische klachten. Universiteit Leiden start een nieuw onderzoek naar manieren om deze klachten te verwerken door middel van herbeleving.
Wanneer een trauma tot uiting komt
Angstklachten, altijd achterdochtig en alert zijn en extreme vermoeidheid, typische klachten van PTSS. Bij sommige mensen gaan traumatische gebeurtenissen onder de huid zitten. Ze worden geconfronteerd met nachtmerries en schuldgevoelens, die veel energie kosten. Dit is ook te merken bij veteranen, zij hebben vaak het idee dat beangstigende situaties weer terug kunnen keren en ze nooit volledig afgelopen zijn.
Het onderzoek
Het belangrijkste doel van het ingestelde onderzoek is om de zorg voor veteranen met PTSS te verbeteren door nieuwe behandelmethoden te onderzoeken met een focus op herbeleefde verwerking. Op basis van de opvatting dat een verwerking van trauma alleen mogelijk is als de cliënt teruggebracht wordt naar de traumatische situatie of ervaring, die heeft geleid tot de klachten, wordt er getest of deze methoden de verwerking van een trauma kunnen versnellen.
Herbeleefde verwerking
Er zijn verschillende methoden voor herbeleefde verwerking. Het onderzoek gaat onder andere het effect van de werkzame stof in de partydrug XTC, MDMA, testen op de verwerking van een trauma. Ook wordt herbeleving door middel van virtual reality getest, dit is een andere vorm van immersieve therapie. Hierbij kunnen veteranen teruggebracht worden naar de oude situatie of locatie waar het trauma is opgelopen. Tot slot worden terugkeerreizen getest waar veteranen echt terugkeren naar de plek waar ze uitgezonden zijn.
Van groot belang
De uitkomsten van dit onderzoek kunnen wellicht, in combinatie met psychotherapie, leiden tot een andere visie op emoties zoals angst, schaamte en schuld. Met als doel de uiteindelijke traumaverwerking kunnen verbeteren. Inmiddels zijn ze begonnen met de voorbereidingen voor het onderzoek.
Bron: Universiteit Leiden