Faalangst is een specifieke vorm van onzekerheid die vaak de kop opsteekt bij een nieuw werk- of schooljaar of tijdens tentamens en examens. Je bent bang om fouten te maken, wil pas beginnen wanneer je zeker weet dat je het kunt, of je denkt dat je iets niet kunt. Wat kun je tegen faalangst doen?

Angst voor falen normaal

Bijna alle jongeren zijn weleens bang om te falen. Deze angst is normaal en motiveert je om beter je best te doen. Maar wanneer iemand extreem bang is om te falen, kan het een probleem worden. Je kan je niet meer goed concentreren, maakt meer fouten of kan zelfs niks meer. Deze angst komt het vaakst voor op school.

Faalangst ontstaat op jonge leeftijd

Faalangst ontstaat vaak al op jonge leeftijd omdat je leert dat je je moet aanpassen aan een ander. Hierdoor kan iemand bijvoorbeeld bang zijn niet aardig gevonden te worden door leeftijdgenoten. Aan de andere kant kan het ook voorkomen dat je een hele sterke focus hebt op prestatie, als gevolg kan je gevoel af gaan hangen van je prestaties.

Faalangst en perfectionisme gaan vaak samen, taken te graag goed willen doen. In de basis is perfectionisme een goede eigenschap, indien je leert ook genoeg te nemen met een 7, ook al streef je naar een 10. Je bent dan bang dat wat je moet doen mislukt of misgaat. Het gaat hierbij vaak om een specifieke taak waar je voor beoordeeld wordt zoals een presentatie of tentamen.

Enkele kenmerken van faalangst zijn niet meer helder kunnen denken, hevig zweten, misselijkheid, trillen of bibberen of buikpijn. Deze klachten komen meestal niet allemaal tegelijk voor en variëren per persoon.

Op tijd hulp zoeken

Faalangst bij kinderen is vaak normaal maar soms kan het een probleem worden. Als het bijvoorbeeld vormen aanneemt waardoor het kind mentaal blokkeert of niet meer uit zijn of haar woorden kan komen bij een presentatie of constant denkt dat een ander hem of haar toch niet aardig vindt. Zorg er dan voor op tijd hulp te zoeken voor je kind of jezelf. Mensen die lijden aan een ernstige vorm van faalangst lopen het risico om opgebrand te raken, omdat de angst zoveel druk op je legt. Door tijdig hulp te zoeken kan dit voorkomen worden.

Contact

Heb jij of je kind last van faalangst? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons. De eerste stap is altijd een bezoek naar de huisarts voor een verwijzing.

Bron: nu.nl

Meer over: Nieuws, stress
Bijgewerkt: 9 oktober 2019