Ruim 16% van de Nederlanders ontwikkelt eenmaal in zijn leven een depressie. Een feit. Een depressie gaat vanzelf over. Een fabel. Meer feiten en fabels over een depressie lees je hier.
“Bewegen in de buitenlucht werkt als medicijn”
Feit: Fiets regelmatig of ga hardlopen. Door een paar keer per week intensief te bewegen, kun je symptomen van een depressie verminderen. Bewegen in de buitenlucht werkt bij mensen met een milde vorm van depressiviteit soms net zo goed als een geneesmiddel.
“Veel slapen is een goed medicijn”
Fabel: Slaap juist niet te veel of te weinig, maar doe alles met regelmaat. Ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed en sta elke morgen rond dezelfde tijd weer op. Maar sport ook met regelmaat, eet met regelmaat, praat met regelmaat en geef jezelf met regelmaat een schouderklopje.
“Iedereen kan depressief raken”
Feit: Een schrijver of een boekhouder. Verlegen of juist ‘outgoing’. Wie of wat je ook bent, iedereen kan depressief raken. Wist je bijvoorbeeld dat 1 op de 7 volwassen minimaal 1 keer in z’n leven depressief is? Een depressie twee keer zoveel voorkomt bij vrouwen dan bij mannen? Dat 1 op de 20 jongeren depressief is? En dat op een willekeurig moment in Nederland zo’n 750.000 mensen depressief zijn?
“Depressieve mensen huilen veel”
Fabel: Sommige mensen die depressief zijn huilen helemaal niet en ogen zelfs niet verdrietig. Emotioneel zijn ze juist heel ‘blanco’ en hebben misschien van binnen het gevoel dat ze waardeloos en nutteloos zijn. Omdat het niet zichtbaar is, is een depressie nog altijd een taboe. Vele mensen moffelen deze mentale stoornis het liefste weg.
“Positief denken helpt”
Feit: Je hoort weleens ‘Focus op het goede’. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar positief denken helpt echt. Met cognitieve gedragstherapie leer je anders denken en doen. Negatief gedrag wordt geïdentificeerd en maakt plaats voor positieve gedachten en stemmingen. Voor veel mensen werkt deze vorm van therapie, zowel op zichzelf als in combinatie met medicatie.
“Depressief zijn is zelfmedelijden”
Fabel: We leven in een maatschappij waarin wilskracht en weerbaarheid bewonderd wordt. Mensen met problemen worden vaak afgeschilderd als zeurpieten. Mensen die kampen met een depressie zijn juist niet lui of hebben juist geen zelfmedelijden. Hoe graag ze ook willen, mensen met een depressie kunnen hun mentale stoornis niet zomaar ‘wegtoveren’. Het is een medische aandoening, een gezondheidsprobleem dat in verband wordt gebracht met veranderingen in de hersenen. Met de juiste behandeling kunnen depressieve klachten aanzienlijk verminderen.
Neem contact op
Kamp jij met depressieve gevoelens of wil je meer weten over een behandeling bij depressiviteit? Bel dan 088 226 76 26 of meld je hier aan.