‘Gameverslaving’ wordt wellicht erkend als psychische stoornis

gameverslaving

Zit je urenlang vastgenageld aan je controller, heb je last van slaapgebrek en leef je in een sociaal isolement? Grote kans dat je last hebt van een gameverslaving. Deze verslaving wordt ook wel internetgamestoornis genoemd. Deze werd tot nu toe niet officieel erkend als stoornis.

Volgens de wereldgezondheidorganisatie kan hier echter snel verandering in komen. Gameverslaving wordt wellicht opgenomen in de 11e versie van de Internationale Classificatie van Ziekten.

Wanneer is er sprake van gameverslaving?

Volgens de proefversie wordt gamegedrag erkend als stoornis als het overeenkomt met drie eigenschappen.

  1. Als je geen controle meer hebt over je gamegedrag.
  2. Als je gamen meer prioriteit geeft dan interesses en activiteiten.
  3. Als je blijft gamen ondanks de negatieve gevolgen ervan.

Als gameverslaving wordt erkend als officiële stoornis, komt het naast verslavingen als gokken, alcohol, cafeïne, nicotine en marihuana te staan. Een gameverslaving kan verschillen van Candy Crush op je telefoon spelen tot urenlang achter een gamecomputer zitten. Met de opname van gameverslaving in de lijst met stoornissen kunnen artsen voortaan makkelijker een diagnose vaststellen bij cliënten.

Voor- en nadelen

Er wordt binnen de psychologie gemeenschap al enige tijd gedebatteerd over het erkennen van gameverslaving. Het is namelijk moeilijk te zeggen of iemand slechts veel tijd aan iets besteedt of daadwerkelijk lijdt aan een verslaving. Om die reden moeten wetenschappers een duidelijke scheidingslijn kunnen aantonen tussen niet-verslaafden en mensen die significant lijden aan de gevolgen van excessief gamen.

Naast het wel of niet verslaafd zijn aan gamen, kunnen games ook gebruikt worden als ontsnapping aan een andere stoornis. Zo is iemand die lijdt aan depressie of angst wellicht sneller geneigd zich tot games of alcohol te richten, om symptomen te verlichten. Aan de andere kant kan gamen ook juist leiden tot positieve gevolgen. Het kan bijvoorbeeld stress verlichten, oplossingsvermogen stimuleren en oog-hand coördinatie versterken.

Ondanks de voordelen kunnen mensen moeite hebben met het vinden van een gezonde balans in hun gamegedrag. Wetenschappers proberen nog steeds hun vinger te leggen op de daadwerkelijke risico’s en effecten van gamen. Gameverslaving bestaat namelijk pas sinds de introductie van het internet. Naarmate steeds meer mensen toegang krijgen tot het internet, wordt het een steeds groter probleem.

Contact

Denk jij dat je gamegedrag gevaarlijk is?  Zoek dan professionele hulp. Neem vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven graag advies. Bel ons op 088 226 76 26. Kijk hier voor de symptomen en tips om de verslaving te minderen.

Bron: vance.nl

Meer over: Kinderen en Jeugd, Nieuws, slapeloosheid
Bijgewerkt: 2 januari 2018