Hardlopen als wondermiddel tegen depressie. Is dat terecht?

Dat hardlopen een positieve invloed kan hebben bij het behandelen van of leren leven met een depressie, daar lijkt tegenwoordig nauwelijks nog aan te worden getwijfeld. In artikelen in de media wordt  onderzoeken aangehaald waarmee de effectiviteit van hardlopen of andere vormen van bewegen als middel tegen depressie wordt bewezen.

Dagelijks actief bewegen

Door dagelijks actief te bewegen zou je psychische  klachten zoals een depressie of een burn-out op afstand kunt houden. Behandelingen die beweging centraal stellen zijn populair. Bewegen heeft langzaamaan de status gekregen van een soort wondermiddel tegen depressie. Maar is dat ook terecht?

Maatwerk

Pim Cuijpers, klinisch psycholoog aan de Vrije Universiteit: ” Alle behandelingen tegen een ziekte als depressie werken even goed, van medicatie tot cognitieve gedragstherapie en van mindfulness tot bewegen. Hij concludeert dan ook dat het waarschijnlijk altijd helpt om ‘iets’ te doen, wat dat ook is. Of je besluit medicatie te slikken of te gaan hardlopen, dat lijkt niet uit te maken. Verder benadrukt hij dat iedere cliënt anders is, en dat er geen psychologische behandeling is die voor iedereen werkt.

Fred Dijk, expert en docent op het gebied van psychomotorische therapie: “Dat bewegen – op wat voor manier dan ook – een positieve invloed kan hebben op het welzijn van iemand met psychische klachten, dat is inmiddels wel bewezen. Maar bewegen moet inderdaad niet als een soort wondermiddel worden gezien. En zeker niet als iets dat iedereen heel gemakkelijk zelf op kan pakken.” Want het klinkt zo gemakkelijk: ga lekker bewegen en je komt van je depressie af. Maar zo werkt het niet. ”

Persoonlijke aanpak

Dijk: “Voor veel mensen die depressief zijn kan een rondje wandelen al een enorme opgave zijn. Tegen ernstig depressieve mensen zeggen: ga lekker hardlopen, dat heeft geen zin. Sterker nog: de kans is groot dat die persoon zich vervolgens alleen maar slechter voelt, omdat er wéér iets is waar hij of zij niet aan kan voldoen. Om te zorgen dat beweging iemand echt ten goede komt, is het heel belangrijk dat voor een vorm van bewegen wordt gekozen die ook echt bij de persoon past. Met welke vormen van bewegen heeft deze persoon positieve associaties? Met welke juist niet? Iedereen is anders, dus niet iedere vorm van bewegen heeft bij iedereen hetzelfde effect.”

Goede begeleiding

Met een persoonlijke aanpak ben je er nog niet. Ook een goede begeleiding is belangrijk. Als je depressief bent, heb je soms al moeite om uit bed te komen. Daarom is het cruciaal dat je iemand hebt die je bij de hand neemt, met wie je afspraken maakt en die je helpt het vol te houden. Dat kan een coach of een therapeut zijn, maar ook iemand uit de eigen familie of vriendenkring. Goede steun uit de omgeving is heel belangrijk.

Contact

Heb je last van sombere of depressieve gedachten? Wil je erover praten met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je van advies. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Bron en uitgebreid artikel met ervaringen : rtlnieuws.nl

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 5 juni 2020