Heeft het online delen van negatieve emoties positief effect?

online delen negatieve emoties

Veel jongeren delen dagelijks updates op social media. Een deel van deze updates bestaat ook uit negatieve emoties. Jongeren delen hun onzekerheden, angsten en keuzestress met anderen. Hun vrienden op deze sociale media geven hier vervolgens antwoord op. Promovendus Carmina Rodríguez Hidalgo aan de UVA heeft onderzoek gedaan naar het proces van delen en feedback geven op social media. Uit dit onderzoek blijkt dat deze vorm van delen en feedback krijgen een positief effect heeft op negatieve of stressvolle emoties en situaties.

Verbondenheid

Het delen van emoties is een manier om verbondenheid te creëren met anderen. Dit is al eeuwen het geval. Echter, met de komst van social media, worden ook hier vaak emoties gedeeld. Hoe werkt dit, heeft dit delen dezelfde effecten? Carmina Rodriguez Hidalgo heeft op basis van deze vraag een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van het delen van negatieve emoties op social media. Het onderzoek vond vooral plaats onder 18 tot 22-jarigen, waaronder studenten in Nederland, internationale jongvolwassenen en scholieren in Chili. Hierbij werd gekeken naar het delen van emoties en feedback geven op Whatsapp, Facebook, Instagram en Youtube.

Emotieregulatie en feedback

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren hun negatieve emoties beter kunnen reguleren na ontvangst van behulpzame feedback. Na het delen van emoties en ontvangst van feedback rapporteren jongeren een vermindering van stressgevoelens in de weken erna. Aan de andere kant hebben deze jongeren last van een toename van stress na het face-to-face delen van emotie. De verklaring hiervan ligt volgens Hidalgo in een combinatie van focus en duur van online delen en feedback geven. Face-to-face vinden we het lastiger om op negatieve emoties te reageren. Ook is er meer afleiding en sociale druk en tonen we snel empathie. Voor de deler kan het moeilijker zijn om zich bloot te geven over de hele situatie.

Online vrienden verminderen stressvolle emoties

Online kunnen vrienden zich beter op de negatieve emotie focussen. Ook ontvangen ze meer informatie over de oorzaak. Hierdoor zijn ze in staat betere en langdurige feedback te geven. Op deze manier kunnen online vrienden helpen om een andere blik op de situatie te geven, als gevolg verminderen de negatieve of stressvolle emoties.

Contact

Heb je last van negatieve gevoelens of stress? Beïnvloeden deze gedachten je dagelijkse leven? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of vul het contactformulier in. 

bron: UVA

Meer over: Angst, Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 3 december 2018