Herken de 5 symptomen van een burn-out!

de 5 symptomen van een burn-out

Hoe flexibel of rekbaar een mens geestelijk ook is, het kan iedereen overkomen: een burn-out. Het betekent dat je letterlijk opgebrand bent en geen fut hebt om iets te doen. Een burn-out is vaak het gevolg van een zeer langdurige stress. Het ontstaat echter niet van de een op de andere dag. Er zijn symptomen die je kunnen wijzen op het hebben van een burn-out.

De vijf belangrijkste symptomen

  1. Slapeloosheid & aanhoudende vermoeidheid en lusteloosheid;
  2. Continu gevoel van nervositeit;
  3. Last van depressieve gevoelens, verdriet, angst en irritaties;
  4. Onophoudelijk piekeren;
  5. Lichamelijke klachten als hartkloppingen, spierkrampen, ernstige hoofdpijn.

Ontspanning na inspanning

Ontspannen is heel belangrijk. Vooral na een drukke periode op het werk of in de huiselijke sfeer. Probeer na een drukke periode tijd vrij te maken voor jezelf. Ga floaten, naar zee of een dagje eropuit in je eentje. Ook het beoefenen van yoga of naar de sauna helpt te ontspannen. Als je goed kunt ontspannen, dan slaap je ook beter.

Zeg wat je denkt en zeg wat vaker ‘nee’

Het is heel lastig als alles op je spreekwoordelijke bord geschoven wordt om ‘nee’ te zeggen. Spreek uit wat je voelt en denkt. Geef grenzen aan. Zo weet iedereen wat ze aan je hebben en bescherm je jezelf tegen onnodig stress.

Schakel hulp in

Vaak zie je zelf door de bomen het bos niet meer wanneer je in een burn-out zit. Dan is het zaak om hulp in te schakelen. Soms moet je er zelfs eerst op gewezen worden. De specialisten van Dokter Bosman helpen je uit je burn-out en geven je handvatten, zodat je na de burn-out niet snel in oude gewoontes vervalt.

Meer weten over burn-out? Bel dan 088 226 76 26 of meld je hier aan.

 

Meer over: Depressie
Bijgewerkt: 19 februari 2016