Hieraan herken je een dreigende burnout

Een burnout ontstaat niet van de een op de andere dag. Het is een opeenstapeling van stress en vermoeidheid die je al in een vroeger stadium kunt herkennen. Vooral de omgeving speelt een belangrijke rol bij het signaleren ervan. En dat is belangrijk, want werkstress is nog steeds beroepsziekte nummer 1 in ons land.

Burn-out

Vanuit een te grote hoeveelheid stress kan een burnout ontstaan. Hoe lang dat duurt, verschilt per persoon. Sommige mensen zijn jarenlang over de grenzen van hun kunnen gegaan, terwijl bij anderen een burnout in relatief korte periode is ontstaan. Wat voor de meeste mensen in ieder geval geldt is dat een burnout heftig is en dat het herstel lang kan duren. Daarom is het voorkomen ervan ook zo ontzettend belangrijk. Mensen die erg gestrest zijn, hebben dat echter lang niet altijd in de gaten. Hun omgeving vaak des te meer.

Symptomen

Dit zijn de belangrijkste signalen dat je collega (of jijzelf) op een burnout afstevent:

  • Maakt een vermoeide, matte of ongeïnteresseerde indruk.
  • Is minder productief en efficiënt dan normaal.
  • Maakt meer cynische en negatieve opmerkingen dan normaal, heeft misschien meer conflicten met collega’s of cliënten.
  • Reageert vaker geïrriteerd en ongeduldig.
  • Is vaker ziek dan anders of heeft kortere werktijden.
  • Is minder flexibel dan normaal en kan niet goed tegen veranderingen.
  • Heeft ‘vage’ lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn en buikpijn.
  • Is vergeetachtiger en/of maakt een afwezige indruk.

Gesprek

Bespeur je een aantal van deze symptomen bij je collega? Probeer het dan op een geschikt moment onder vier ogen te bespreken, zonder daarbij te oordelen. Veel mensen vinden het lastig om over werkstress te praten. Als je rustig uitlegt wat je ziet gebeuren en wat voor gevolgen het kan hebben, zal je collega je alleen maar dankbaar zijn. Na het erkennen van de stress, kan hij of zij in actie komen om een burnout tegen te gaan. Bijvoorbeeld door een goed gesprek aan te gaan met de leidinggevende. Maar ook door te zorgen voor meer ontspanning en meer taken te delegeren. Ook voor burnout geldt dat voorkomen veel beter dan genezen is. En hoe eerder je ingrijpt, hoe sneller de klachten over zijn.

Meer informatie

Wil je meer weten over stress op je werk of burnout? Heb je zelf klachten die op stress of burnout wijzen? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact met ons op of bel 088 226 76 26

Meer over: Burn-out
Bijgewerkt: 12 februari 2019